Robotti vokser ud af fødestuen

Interessen for Robottis nye, store model med op til 150 hestekræfter er stor, og derfor skal den produceres et nyt sted.

Den danske udviklingsvirksomhed og producent af markrobotter, AgroIntelli, er klar til næste skridt. Virksomheden forhandler i øjeblikket om nye produktionsfaciliteter i Danmark, der vil gøre det muligt i 2021 at producere 50 af virksomhedens markrobot, Robotti. Året efter skal der produceres 100, og i løbet af fire-fem år skal der produceres omkring 1.000 markrobotter årligt hos den danske virksomhed, oplyser salgsdirektør Carsten Svane.

Det er især udviklingen af en markrobot med op til 150 hestekræfter, der har øget interessen for den danske robot.

»Vi er der, hvor robotterne skal bevise deres stabilitet«, konstaterer Carsten Svane, der tiltrådte for en måneds tid siden. Han har tidligere bl.a. arbejdet med salg af robotter for et firma, der laver automatisk opstregning af fodboldbaner.

Til næsten hele verden

De nye danske robotter skal gennem forhandlere finde kunder i store dele af verden, lyder salgsdirektør Carsten Svanes vision.

»Vi går efter markeder, der er robot-parate, og som efterspørger disse produkter. Det vil i første omgang sige USA og Europa. Senere Sydamerika og Asien«, fortsætter han.

Hidtil er robotterne solgt i Danmark, Tjekkiet og Holland. I Holland og Tjekkiet er der dedikerede forhandlere, der er stærke i branchen og har en stærk distribution. Det er samme slags forhandlere, det danske selskab nu er ved at skabe kontakter til i andre lande.

Tre opgaver

Robotti er beregnet til især tre centrale opgaver: Såning, radrensning og sprøjtning.

»Vi kan ikke afløse traktoren, men vi kan levere en løsning, der til evig tid kan huske, hvor der er sået, og som derefter kan rense og eventuelt sprøjte med det udgangspunkt«, understreger Carsten Svane.

Produktionsdirektør Hans Christian Carstensen har prøvet principperne på egen mark.

Han sælger jordbær fra en bedrift lidt uden for Århus.

»Det har været en øjenåbner for mig at kunne rense mellem jordbærplanterne ved bare at trykke på ’play’ og så lade maskinen ordne resten. Tidligere gjorde jeg det selv med traktor og radrenser, og jeg mistede mange jordbærplanter på den konto, fordi jeg selvfølgelig er for utålmodig«, fortæller han.

Overvåget robot

Endnu er de danske regler ikke helt tilpasset robottens muligheder.

Den skal nemlig i princippet være overvåget eller indhegnet, når den arbejder.

»Hidtil har alle robotter kørt under overvågning, og det vil de gøre et stykke tid endnu. Men vi arbejder sammen med andre firmaer på at få ændret reglerne, så de kan køre helt autonomt. Det står øverst på vores liste«, understreger Hans Christian Carstensen.

En anden udfordring kan allerede løses i dag. Men det koster penge for kunden: »Hjørnerne kører vi normalt ikke ud i. Men vi har den software, der skal til. Så er det kun et spørgsmål, om kunden vil betale for løsningen«, siger Hans Christian Carstensen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.