Sådan skåner han bagerens højpriskorn

Gård ved Haderslev dyrker en række gamle danske kornafgrøder og har derfor investeret i nyt autotærskesystem fra Claas.

Touchskærmen viser lidt blå pletter i kornet. Heldigvis ingen af de lilla, som betyder knækkede kerner.

Udefra ligner Dalsgaard og Barsøe Agros Claas Lexion enhver anden Lexion, som vi ser på markerne rundt omkring i Danmark.

Men indmaden er mere avanceret. Hvert sekund opdaterer maskinen nemlig selv indstillingerne på, hvor hårdt eller blødt mejetærskeren skal tærske med Claas nye Cemos Auto Threshing system.

Dermed er Claas også med i kapløbet om at levere den selvtærskende mejetærsker, hvor Agcos nye Ideal i høj grad også er selvtænkende, ligesom John Deere og CNH med nye Case IH og New Holland-systemer også vil byde sig til.

Nikolaj Dalsgaard er blandt de fem første med den Claas-løsning i Danmark. Landbruget ved Haderslev dyrker primært økologiske og biodynamiske afgrøder, som afsættes direkte til et større økologisk og biodynamisk bageri.

»Vi valgte at investere i systemet, fordi vi har mange ældre kornsorter som spelt, enkorn og emmer til brødkorn og vil have det så rent og så godt som muligt uden knækkede kerner«, siger han.

Mens den biodynamiske vårbyg ruller ind i maskinen med fem km/t, følger automatikken med hvert sekund og griber ind, hvis forandringer i kornet, markens hældning eller noget andet gør det nødvendigt. På Cemos touchskærm-terminalen kan Nikolaj se kornets kvalitet og alle parametre for tærskningen.

»Når jeg har indstillet, hvordan jeg eks. vil have kornkvaliteten, indstiller den automatisk parametre som cylindreomdrejninger, broafstand, blæser- og soldindstillinger efter det, så jeg får optimeret farten samtidig med, at jeg får den rigtige vare ind«, fortæller han.

Du sad jo også og justerede før på jeres gamle mejetærsker?

»Ja, det gjorde jeg også løbende. Men selvom jeg var hurtig, kunne jeg ikke gøre det på et sekund, og selvom jeg syntes, at jeg gjorde meget før, så ville jeg aldrig kunne være lige så skarp«, siger han.

 

Får du så en bedre vare nu?

»Det synes jeg. Vi har stadig meget at lære, fordi der er mange indstillingsmuligheder. Den kommer også med forslag til løsninger, hvis der er et problem eks. med brændstof, kornkvalitet osv., så i stedet for at sidde og forsøge 100 forskellige ting kommer den med forslag, og det synes jeg, er en kæmpe fordel«.

Faktaboks

Cemos Auto Threshing

  • Automatiserer tærskningen på Claas-mejetærskere.
  • Præsenteret på Agritechnica sidste år. 
  • Første fem enheder ude at køre i DK i år.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.