Skårlægger alt og derfor er ’mini’ Axial Flow stor nok

Søren Næsborg går egne veje på maskinfronten med skårlægning af alle afgrøder og mejetærsker-størrelse i den lille ende.

Mange ville have valgt en af de store mejetærsker-modeller og et 30-35 fods skærebord og så ellers tærsket derudaf.

Søren Næsborg, tidligere maskinhandler i Horsens og landmand på Illerup Søgaard ved Skanderborg, gør det lidt anderledes på sine 520 hektar med et blandet udvalg af afgrøder.

I stedet for den store maskine har han købt Case IHs allermindste Axial Flow 5140, udstyret den med et 12 fod bredt pickup, der med høj fart høster og skårlægger det, som en 18 fods MacDon har lagt ned i forvejen.

»Groft sagt kan jeg for samme pris som for den største Axial Flow få en skårlægger og den mindste Axial Flow. Folk køber generelt for store maskiner og udnytter dem ikke ordenligt«, mener han og peger på, at der er omkring en kvart mio. kr. at spare på at købe et pick-up-bord frem for et regulært skærebord.

Der kan være ulemper, som vi behandler lige om lidt, og som ikke har vist sig under årets høst.

Fagligt glæder han sig over, at han får væsentlig mindre spild og skidt i den høstede vare, som bliver modnet meget ensartet.

»Vi ligger på omkring 0,5 og 1 pct. skidt på nær en enkelt mark med halvanden pct. skidt i vinterbyg. Det er meget lavt for økomarker som mine, og det kan du ikke, hvis du ikke skårlægger det«, siger han.

Han oplever, at han med skårlægningen også undgår grønne kerner og hurtigt får bragt vandprocenten ned ude i marken i stedet for dyr tørring efter høstningen, og at han lettere kan køre i et konstant flow med en fart mellem 8 til 11 km/t.

Ulemperne så?

»Vi får mere tørt og rent korn og flere høsttimer. Dark horse er omvendt, om du får skårlagt en masse før regnen. Det har ikke været noget problem i år«, siger han med et grin.

Omkostningerne ved den ekstra arbejdsgang med skårlæggeren mener han ikke er store.

»Jeg skårlægger fem hektar i timen og bruger kun tre liter diesel pr. hektar på skårlægning, mens den lille mejetærsker bruger 13 liter pr. hektar«, siger han.

Hos Case IH kalder produktspecialist Niels Petersen konceptet for meget usædvanligt.

»Vi kender flere, der har både pick-up og skærebord. Men han går virkelig all-in ved ikke at have et skærebord. Det er mega spændnende at se, at han får en enorm kapacitet ud af maskinen«, siger han.

Faktaboks

Et anderledes mejetærskervalg

  • Søren Næsborg driver de 520 hektar økologisk.
  • En af årsagerne til hans løsning med fuld skårlægning af alle afgrøder og brug af pick-up-bord i stedet for skærebord er, at han vil have en ensartet, modnet vare.
  • Metoden sikrer også, at man kan nøjes med en langt mindre maskine og stadig have en forholdsvis høj kapacitet.
  • I år høster han: Rødkløver, hvidkløver, frøgræs, vinter- og vårbyg, havre, ærter og hestebønner.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.