Syd for grænsen tøver de ikke på Robotti
En række danske landbrugsrobotter med 150 hk på vej til de første landmænd, fortrinsvis i udlandet.

Forstørrede muskler på danske Robotti har været et salgsargument, som en række landmænd har budt på. Mest af alt i udlandet.

Den danske landbrugsrobot - eller redskabsbærer, om man vil - er solgt i 15 eksemplarer her i 2020, oplyser Kristian Møller fra producenten AgroIntelli.

Syv af dem færdigproduceres i de kommende uge til forårsarbejdet, hvorefter de så skal leveres ud til kunderne, hvoraf en enkelt er en dansk landmand.

Et fællestræk er, at kunderne vælger den store udgave med to dieselmotorer, der tilsammen giver den førerløse robot 150 hk til at trække diverse markredskaber.

»Vi har klart solgt på en større motor. Folk i landbruget tror ikke på en 25 heste. Den mindre model kan bedre egne sig til planteskoler og gartnerier, så her vil vi relancere den og begynde at eksperimentere med den målgruppe«, siger han.

Af de syv Robotti’er, der netop nu gøres klar i AgroIntellis fremstillingslokaler i Lem i Vestjylland, skal fire sendes til Tjekkiet, to til Holland, og en skal ud til den første danske landmand.

Mens Robotti også har været vist på andre markeder, er det fælles for markederne, at der er etableret forhandlere på de nævnte markeder.

Ifølge Kristian Møller har de udenlandske landmænd vist sig at være hurtigere til at tage imod den nye teknologi.

»Det er spørgsmålet om, hvad markedet er klar til. Tjekkerne er faktisk på et meget højteknologisk niveau med deres maskiner og er f.eks. godt dækket af med WiFi og så videre. De har også et større arbejdskraftproblem, hvor de fortæller os, at de står med traktorer, som de ikke får nogen ud at køre i«, siger han.

I Holland har to unge gutter startet en decideret robot-traktor-maskinstation, hvor de har indkøbt to Robotti’er, som de så vil køre maskinstation med.

»Det er et spændende koncept, hvor de vil køre ud til landmænd, der ikke selv er klar til at tage investeringen, men omvendt gerne vil i gang. Samtidig vil de også yde rådgivning og koble nogle andre teknologier på«, fortæller Kristian Møller.

I Holland har de både købt en rækkesåmaskine fra Kverneland til Robotti’en og normal såmaskine fra Pöttinger, ligesom radrensning også bliver aktuelt.

Hos AgroIntelli vil man i øvrigt til at stubharve med den.

»Vi hører, at der er folk, som meget gerne vil have uddelegeret opgaven. Vi kan i hvert fald køre med tre meter og overvejer også en fire-meters«.

Faktaboks

Dansk robot-traktor:

  • Robotti produceres af AgroIntelli fra Lem i Vestjylland. 
  • Forventes at sælge 40 stk. i år og 120 stk. i 2021.
  • Robottraktoren er som standard udstyret med bl.a. laserscanner, kamera og rtk/GPS.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.