Vær omhyggelig hos økologerne
Tilbyd pakkeløsninger, skånsom gyllekørsel og kvalitetsarbejde. Så har du som maskinstationsejer gode chancer hos økologer, fremhæver konsulent.

Der er landmænd. Og så er der økologer.

Sidstnævnte tilhører naturligvis også eliten af dansk landbrug, men på de økologiske bedrifter er kravet om rettidighed, omhyggelighed og kvalitet på sin vis endnu større end på konventionelle bedrifter.

Det er vigtigt at have i baghovedet som bejlende maskinstation til økologiske kunder, mener Jonas Høeg, planteavlskonsulent hos Økologirådgivning Danmark.

»Økologer er for eksempel ekstremt afhængige af den organiske omsætning i jorden. Derfor har de behov for skånsom udbringning af gyllen, så man ikke mister udbytter som følge strukturskader og dårligere omsætning«, fortæller han.

Tilbyd at så og radrense

Danske Maskinstationer og Entreprenørere holder i næste uge de årlige Vidensdage. Her vil planteavlskonsulenten også holde et indlæg om nogle af de ting, man gerne vil have i økologisk planteavl, for eksempel synergi mellem såning og radrensning.

»Vi rådgiver ofte økologiske landmænd til at vælge samme maskinstation til såning og radrensning. Altså vælge en pakkeløsning, hvor de to redskaber er synkroniseret med hinanden hos landmanden«.

»På den måde kan man altid senere vælge enkelte marker eller sædskifter ud til radrensning uden det giver problemer med rækkeafstande, arbejdsbredder eller lignende«, fastslår Jonas Høeg.

Hastighed er afgørende

Som økolog er man også optaget af at få etableret efterafgrøder så tidligt som muligt, for man har ikke de samme kort på hånden at spille ud med som konventionelle planteavlere, hvis etableringen ikke lykkedes, mener Jonas Høeg.

For eksempel vil nogle økologer efterspørge skårlægning af korn for at starte høsten tidligt.

»På den måde kan man få etableret sine efterafgrøder hurtigt, så de hæmmer for rodukrudtet. Men det er vigtigt, at man som maskinstation er gearet til de arbejdsopgaver - både med mandskab og maskiner«, påpeger han.

Vær omhyggelig

For det nytter ikke, at lave et dårligt stykke arbejde hos en økolog blot forbi man er bagud med at komme til den næste kunde på listen.

»Det gælder alle landbrug, men især hos økologer skal man være omhyggelig med arbejdet«.

»Det er vigtigt, at man sår i den korrekte dybde og at jorden er jævn bagefter maskinen, så man har de bedste forudsætninger for at strigle. Og det er "no go" med grønne planterester efter ploven«, understreger Jonas Høeg.

Faktaboks

Vær opmærksom på:

  • At tilbyde synkroniserede redskaber til såning og radrensning til øko-kunder
  • Sæt ekstra fokus på omhyggelighed og kvalitet i arbejdet
  • Benyt gerne skånsom gylleudbringning hos økologer

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.