Voldsomt mange fejl med filtrene til syn

Der er mange simple fejl blandt synede sprøjter i 2019, viser tal fra LandboNord. Største synder er filtrene, som volder problemer på over 40 pct. af sprøjterne.

I alt 1.256 marksprøjter blev synet i 2019, men langtfra dem alle gik gennem synet uden anmærkninger, viser tal, som LandboNord har offentliggjort.

Landboforeningen har lavet en top 10 over de hyppigst fundne fejl på synede sprøjter i det forgangne år, og i toppen ligger problemer med sprøjternes filtre.

Hele 524 af de 1.256 sprøjter har fejl på det område, viser tallene. Det svarer til 41,5 pct. af mængden af synede sprøjter.

Nummer to på listen er gruppen ’rør og slanger’, hvor slid og montering betyder, at 23 pct. af de synede sprøjter får et hak i tuden.

Nummer tre er sprøjtebommens stabilitet og symmetri. Her fejler hver femte sprøjte, viser tallene.

Top 10 listen rummer også fejl på manometre, fejl på dyser, utætheder, forskel i trykket på de enkelte sektioner og problemer med afvigerled på bommen.

Mange lette fejl

I princippet er mange af fejlene lette fejl, som landmanden selv vil kunne afhjælpe ved at tjekke sprøjten igennem fra tid til anden.

En anden ting er, at en dårligt fungerende sprøjte også koster på bundlinjen.

»Hvis man kører rundt med slidte dyser eller fejl på filtre, kan man lynhurtigt få store forskelle i tildelingen af kemi. At skifte dyserne koster måske 4.000 kroner, men hvis de varierer med helt op mod 40 pct., er de penge hurtigt tjent ind i marken«, mener Eske Harboe Høj Laursen, plante- og økologikonsulent hos LandboNord.

I over 17 pct. af tilfældene var der problemer med dyser på de synede sprøjter i 2019, og ser man på forskelle i tryk og mængde mellem de forskellige bomsektioner, var tallet omkring 15 pct.

»Jeg mener, det er givet godt ud at tage sig tiden til at efterse sprøjten mindst en gang om året«.

»Mange af fejlene på listen kan man selv udbedre som landmand, og koster det 20.000 at give sprøjten en renovering, er det stadig en lille udgift i forhold til den skade, man risikerer at lave ude i marken ved ikke at gøre det«, tilføjer Eske Harboe Høj Laursen.

Ifølge Miljøstyrelsen skal nye marksprøjter synes første gang senest efter 5 år. Efterfølgende skal sprøjterne synes hvert tredje år for at måtte udbringe pesticid.

Faktaboks

Top ti fejl:

  • LandboNord har lavet en top 10 over de hyppigst fundne fejl på synede sprøjter. 
  • Hyppigste fejl blev fundet på en stor del af sprøjterne. 
  • LandboNord anbefaler, at man årligt efterser sprøjten for fejl.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.