Maskinhandler om juletræer: Branchen er helt i knæ

Lave priser på juletræer toppet med usikkerhed efter covid-19 sætter spor i maskinsalget.

Et rundt nul. Det er, hvad der står på bundlinjen hos den danske producent Jutek, når det gælder salget af virksomhedens traktorer til danske skovejere i år.

Ikke så meget som en enkelt lille traktor er det lykkedes for Jørgen Køhlershøj at sælge til en dansk køber i år.

»Juletræsbranchen er gået helt vildt i knæ i Danmark, fordi priserne på juletræer er for lave. Der er ikke penge til at købe nye maskiner, og salget er gået helt i stå«, siger Jørgen Kæhlershøj, der ejer maskinfabrikken Jutek, der er verdens største producent af portaltraktorer til juletræer.

»Siden 2013 er økonomien gået ned ad bakke i branchen. Det er rigtig lang tid at holde vejret, men vi klemmer ballerne sammen. Foreløbig klarer vi den, fordi vi stadig sælger godt i udlandet og især til Tyskland. Vi har kun måttet afskedige én medarbejder i år«, siger han.

Alene i forrige uge solgte han fem traktorer til udenlandske købere. To skal til Østrig, to til Tyskland og en til England. Men endnu ingen til danske købere.

Også hos Sønderup Maskinhandel mærkes juletræsproducenternes trange tider, der skyldes en blanding af flere år med lave priser på juletræer, der nu er blevet toppet af seks måneder påvirket af covid-19.

»Vi sælger stadig mange af vores små Fort Sirio traktorer. Det helt særlige, vi oplever lige nu, er, at vores brugte maskiner går som varmt brød. Lige nu har vi stort set ikke noget brugt på lager«, siger Ole Hosbond, Sønderup Maskinhandel.

Hos den danske importør af Polaris ATVer er der til gengæld højt humør og glade dage.

»Vores 2020 har været fantastisk indtil nu. Vi mærker tydeligt, at der er nogen, der har haft behov for at brænde nogle penge af«, siger Stig T. Møller fra Skjern Maskinforretning.

Siden corona ramte Danmark i marts har Stig og hans medarbejdere klargjort 3,7 maskiner om dagen i modsætning til normalt cirka to maskiner om dagen.

»Som noget nyt er vi også begyndt at udstille vores ATVer sammen med de mange redskaber, de kan trække. Det er for eksempel slagleklippere og en ny baneplaner, der bruges til ridebaner. Det giver ATVerne en ny dimension, hvor det ikke længere bare er ’sjovt’ at have en, men hvor den i mange situationer også er en ret nyttig maskine«, siger han.

Faktaboks

Presset produktion:

  • Eksporten af juletræer og pyntegrønt toppede i 2012 med knap 1,6 mia. kr.
  • I 2018 blev der eksporteret for knap 1 mia. kr.
  • Faldet skyldes øget produktion i udlandet og lavere salgspriser

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle