Maskinomkostninger stiger igen i 2008

Alle bagvedliggende omkostninger stiger, og det vil fremtvinge tydelige stigninger i maskinomkostningerne i år, forudser maskinkonsulenter.

Maskinomkostningerne stiger i 2008. Det er flere af de konsulenter, LandbrugsAvisen har talt med, enige om.

Dieselprisen alene er steget omkring to kroner pr. liter på et år. Samtidig er maskinernes indkøbspris øget, og renter og lønningerne ligeså.

"Vi ser nu, at maskinstationer lægger dieseltillæg på priserne, og prisen på pasningsaftaler stiger. Hele niveauet er på vej op, og man skal virkelig være dygtig for fortsat at holde maskinomkostningerne nede," siger maskinkonsulent Karl Jørgen Nielsen.

Maskinkonsulent Flemming Hedegaard fra Byggeri & Teknik mener, at de høje kornpriser er med til at øge maskinomkostningerne.

"Først og fremmest er det blevet dyrere at gå på kompromis eller sætte udbytte eller kvalitet af afgrøderne over styr, fordi man eventuelt er presset på maskinsiden," siger han.

"Det resulterer i mange investeringer i maskiner, hvor en del af dem dog ikke kan forsvares og giver nogle høje omkostninger, der faktisk gør landmanden afhængig af den høje afregningspris," lyder advarslen.

Desuden ser han, at mange nye maskiner bliver købt med GPS-udstyr, hvilket virkelig kan mærkes på prisen. Han skønner, at de såkaldte "bløde parametre" ved maskinkøb udgør over halvdelen af argumenterne for investeringerne.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle