Maskinproducent gør brugte blandere til guld

Maskinproducenten Hoegild har på tre år formået at gøre genbrug til en særdeles god forretning - for både landmand og producent.

På den store gårdsplads står et virvar af enorme blandekar, som venter på at blive kørt ind i produktionshallerne i Sørvad i Vestjylland, - haller, hvor maskinproducenten Hoegild tager udkørte fuldfoderblandere ind, skiller dem ad og genopbygger dem. Når maskinerne kører ud ad portene igen, er der tre års garanti, og landmanden har sparet 25-30 pct. på prisen i forhold til at købe en splinterny en af slagsen.

»Vi har jo vores navn på siden, så vi bliver også nødt til at stå inde for kvaliteten. Og det gør vi, for vi erstatter så godt som alle dele med noget, der er bedre - hårdere stål, mere holdbare lejer og så videre. Vi forbedrer simpelthen den maskine, vi får ind,« siger Johnny Høgild, der foruden de genopbyggede fuldfoderblandere også sælger en egenudviklet fabriksny blander.

Krise giver muligheder

Idéen startede tilbage under finanskrisen, da Johnny Høgild var ansat i den tidligere JF-koncern, der gik konkurs tilbage i 2011.

Her indså han hurtigt, at udtjente, men stadig funktionsdygtige, fuldfoderblandere hobede sig op på både gårde og hos forhandlerne.

»Forhandlerne var kede af dem, og landmændene fik intet for dem. Blanderne havde ingen værdi, og det skulle der altså gøres noget ved,« siger Johnny Høgild, der i 2013 tog skridtet og startede op.

Selvom det i de år også var meget trægt for dele af landbruget - og efterfølgende blev endnu værre - var tidspunktet dog rigtigt, vurderer han.

»Når der er krise, er der muligheder, fordi der er brug for noget nyt. Landmændene kunne godt lide idéen, for de var pressede, og nu var der pludselig et alternativ. Flere af vores kunders banker sagde endda, at hvis de ville have en ny blander, så skulle de købe den her. Det gav os medvind i stedet for modvind,« siger han.

En voldsom vækst

Og medvind - det fik de. Siden opstarten for tre år siden er Hoegilds bruttoresultat så godt som fordoblet hvert år, og virksomheden beskæftiger lige nu knap 20 medarbejdere i Vestjylland. Det seneste regnskab endte med et overskud på over 700.000 kr., og forventningen er, at det bare er startskuddet til noget større.

»Vi skal være meget større, og den opadgående kurve skal fortsætte i lang, lang tid. Lige nu har vi en stor vækst, og vores største problem ligger i at tiltrække arbejdskraft og at få nogle større haller, som vi kan være i. Bygningerne her er ikke lavet til denne størrelse produktion. Eksempelvis måtte den sidste fabriksnye blander samles udenfor, fordi den var for stor til at komme gennem porten,« griner Johnny Høgild.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle