Harsø Maskiner råber nu vagt i gevær mod virksomheder, der kopierer virksomhedens produkter. Erstatningskrav hos brugere kan blive resultatet, vurderer indehaveren.
»Det er ærgeligt, at det er sådan, men nu er grænsen nået. Andre virksomheder kan ikke bare kopiere vores produkter, fordi de er de store spillere, og vi er de små.«
Sådan lyder det fra Harry Højvang Sørensen. Han er sammen sine tre børn indehaver af virksomheden Harsø Maskiner, der siden starten af 1970’erne har produceret udstyr til udbringning af gylle.
Han oplever, at andre virksomheder i stor stil kopierer ideerne fra sin lille virksomhed med 30 ansatte. Noget som er med til at fjerne indtægter og arbejdspladser hos Harsø Maskiner. Det vil han nu til livs.
Vil ramme brugerne
Til sæsonen 2016 har fire virksomheder ifølge Harry Højvang fremstillet kopier af Harsøs produkter - trods det at virksomheden har patent på nogle af løsningerne.
»Vi bruger meget tid og mange penge på at søge patenter på vores produkter. Det koster os omkring 500.000 kroner om året.«
»Vi kan selvfølgelig ikke gøre noget ved de dele, vi ikke har patent på, selvom det er ærgeligt at se ens konstruktioner køre på andre produkter. De burde da opfinde deres egne ting. Men grænsen går, når nogen krænker vores patenter,« påpeger han.
Derfor kan næste skridt fra Harsø Maskiner blive erstatningskrav mod brugere, virksomheden mener kører med kopiprodukter.
»Der, hvor vi mener nogen krænker vores patenter, kan vi gøre krav om erstatning. Og vi kan gøre det ude hos brugerne, der kører med kopierne. Det er også ulovligt at køre med dem,« siger Harry Højvang.
Patent på slangebom
Virksomheden Vogelsang har til denne sæson lanceret en ny fordeler. Den er ifølge Harry Højvang en tro kopi af Harsø Maskiners patenterede model. Også Samson Agros nye 36 meter slangebom krænker Harsøs patenter, mener han.
»Det står sort på hvidt, at jeg har patent på en type slangebom med fire fordelere, der kan afblænde sektionsvist. Det er præcist, hvad Samsons nye slangebom gør. Bommen har også et drypstop, der er en tro kopi af vores.«
»Jeg har mistet en handel til to millioner, fordi en maskinstation valgte os fra. Hvorfor så betale for at få patenteret løsningerne,« spørger Harry Højvang.
Hos Samson Agro har man kigget på patenter i udviklingen af virksomhedens nye 36 meter slangebom, der i 2016 kører i tre test-eksemplarer.
»I den udviklingsproces, vi har været igennem, har vi tjekket, om der skulle være nogle patenter. I den proces har vi ikke fundet noget, der kunne være på kollisionskurs,« fortæller Torben Larsen, salgs- og marketingchef hos Samson.
Ifølge Harry Højvang har han uden held forsøgt at få et møde med Samson. Det samme gælder VM Tarm, der efter et samarbejde med Harsø nu har droppet aftalen og lanceret en kopi af en gyllepumpe til kraner på gylletrailere.
5 ting du skal være opmærksom på
- Privat eller erhvervsmæssig brug: Er du privat bruger af et produkt, kan du ikke blive mødt med erstatningskrav fra en virksomhed, hvis du krænker et patent. Men sker det i erhvervsmæssigt øjemed, kan både bruger og producent potentielt blive mødt med erstatningskrav.
- Her kan du tjekke: Hvis du er i tvivl, om du krænker et patent, kan du finde alle danske patenter på pvsonline.dk. Her er de offentligt tilgængelige omend i ofte teknisk skrevet sprog.
- Vejledning: Du kan få generel information om rettigheder og muligheder hos Patent- og Varemærkestyrelsen. Her er der også mulighed for at købe sig til vejledning og søgning i eksisterende rettigheder og regler. Hvis du vil søge en rettighed eller har brug for rådgivning i en konkret sag, kan du få hjælp af en privat rådgiver med speciale inden for immaterielle rettigheder (Rådgivere findes på dkpto.dk).
- Varighed af et patent: Når et patent er godkendt, gælder patentrettighederne i 20 år. Herefter står det andre virksomheder frit for at producere
- Erstatning og straf: Ifølge lovgivningen kan man blive mødt med erstatningskrav eller straf, hvis man krænker et patent. Det forudsætter dog, at man forsætligt eller uagtsomt begår patentindgreb.
Faktaboks
Krænkelse eller ej?
- Stort set alle brancher oplever fra tid til anden, at virksomheder lægger sag an, fordi man mener, andre virksomheder stjæler ens ideer. Vi har interviewet Harsø Maskiner der mener, at en række virksomheder kopierer virksomhedens produkter. Derfor påtænker Harsø Maskiner at gå efter brugerne af disse kopiprodukter. Det er nemlig også ulovligt at benytte produkter, der krænker et patent, mener virksomheden. Harsø Maskiner gør oprør, fordi virksomheden mister indtægtsgrundlaget, når ideer kopieres af andre virksomheder. I sidste ende frygter man, at arbejdspladserne flytter fra et mindre lokalsamfund til større virksomheder.