Maskinstationer skal køre længere på literen

Fire maskinstationer er det sidste år gået konkurs, senest Komdrup/St. Arden. Ifølge brancheforeningen er den økonomiske situation vidt forskellig for medlemmerne, men der mærkes et klart prispres.

Landbrugets krise de senere år har skabt et pres på landets maskinstationer.

Men hvor fire maskinstationer ifølge LandbrugsAvisens optælling på Statstidende er gået konkurs det seneste år, er billedet af de danske maskinstationers økonomi som helhed langt fra så dystert, mener branchedirektør Bent Juul Jørgensen fra Danske Maskinstationer og Entreprenører.

»Det er meget forskelligt, hvad der tjenes hos maskinstationerne, og man kan ikke tegne et generelt billede. Men branchen er ingenlunde ved at gå konkurs,« forsikrer han.

»Vi lider under, at kvægbrugene ikke har tjent penge i lang tid, og det har resulteret i et pres på priserne. Landbruget vil generelt have det billigere. Men vi er ikke presset hårdere end andre,« siger han.

Få, store kunder kan slå omkuld

Danske Maskinstationer og Entreprenører holder via regnskabsanalyse og kursusvirksomhed tæt øje med medlemmernes økonomi. Bent Juul Jørgensen oplever, at der sker en konsolidering.

»Vi ser, at virksomhederne bliver større. Det sker, fordi det er svært at starte op som ny, men også fordi det er nødvendigt med driftsledelse. Og når landbruget bliver større, skal vi også være det for at kunne servicere kunderne og løse deres opgaver.«

At kunderne bliver større indebærer også en risiko for maskinstationerne.

»For 15 år siden havde hver maskinstation mange, små kunder, men i dag har de få men store kunder,« siger branchedirektøren, der pointerer, at tabene på kunder er små.

»Men når det sker, er det markante tab, og vi er hurtigt på den høje side af 300-400.000 kroner, hvor det gør ondt. Det kræver megen likviditet og egenkapital at miste kunder af den størrelse.«

Komdrup konkurs

Sidste torsdag gik Komdrup/St. Arden Maskinstation fra Himmerland konkurs med næsten 60 ansatte. Årsagerne var gammel gæld fra blandt andet en grusgrav,og at banken nu ikke længere troede på virksomheden.

Bestyrelsesmedlemmer og ansatte har siden udtalt, at man arbejder på at genetablere virksomheden. Men ifølge kurator i konkursboet Hanne Bruun Jacobsen er der ikke forsøg på at reetablere det konkursramte selskab, kun enkelte tilbud om at købe maskiner eller andre ting ud af boet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle