Massivt klimafokus på danske farme i udlandet

Danish Farmers Abroad skruer op for klimainitiativerne. Nyt medlem i bestyrelsen agter at bidrage med sine klimaerfaringer.

Pløjefri dyrkning, klimacertificering og salg af CO2-kvoter hører ikke kun til blandt højaktuelle temaer for bedriftejere på hjemlige breddegrader.

Temaerne fylder i høj grad hos danske landbrug i udlandet, selv om mange udlandslandbrug ofte navigerer under andre og sandsynligvis mindre klimafokuserede regimer end i Danmark.

Derfor intensiverer interesseorganisationen Danish Farmers Abroad nu sine initiativer inden for området grønne omstilling.

Det forklarer Jytte Rosenmaj, der selv repræsenterer megalandbruget Idavang, der har farme i Rusland og Litauen. Samtidig er hun formand for foreningen, der organiserer danske landbrug og landbrugsvirksomheder med interesser i udlandet,

»Det bliver det store tema, vi skal arbejde videre med. Der kommer helt tiden ting ind i den grønne omstilling, og det, vi vidste i går, er måske noget nyt i dag. Der er en udvikling inden for den grønne omstilling, og det er meget flagrende, hvis man ikke har arbejdet med det før, så vi er nødt til at hjælpe vores medlemmer med, hvor de skal tage fat«, siger Jytte Rosenmaj.

En kødfri fremtid

Således var klima også hovedtemaet på foreningens konference, der fulgte i kølvandet på generalforsamlingen tirsdag.

Konferencen bød bl.a. på et klimaoplæg fra Danish Crown, et indlæg fra en britisk landmand med 15 års erfaring med pløjefri dyrkning og et indlæg fra EU-parlamentsmedlem og landmand Asger Christensen om EUs klimakrav.

Der blev også set på en plantebaseret fremtid med et oplæg fra Green Innovation Group.

Her udfordrede CEO Frederik van Deurs skaren af drevne landmænd med sine syn på den langsigtede innovation inden for fødevareområdet.

En af hans hovedpointer er, at kødproduktion, uanset hvordan man vender og drejer det, altid vil have et større klimaaftryk end eksempelvis plantebaserede konkurrenter, og at markedsandelen lige nu og i en årrække frem på de plantebaserede alternativer højst sandsynligt vil forblive relativt lille.

Men det er ikke ensbetydende med, at det ikke kan ændre sig på den lange bane, for sommetider kan innovation forandre en virkelighed, der umiddelbart ser umulig ud. Som han bl.a. udtrykte det:

»Husk på, at vi er nået dertil, hvor man kan brygge øl uden alkohol, der faktisk smager af øl«, sagde Frederik van Deurs som et eksempel på, at det nok ikke er i morgen, laboratoriekød gør sit indtog, men at det højst sandsynligt vil ske en dag.

Han supplerede sit blik på innovation ved at henvise til insulinproduktion, der i tidernes morgen foregik via udvinding fra grises bugspytkirtel, men i dag udvikles i en fermenteringsproces.

Klimaprofil i bestyrelsen

Også et af de nyindvalgte medlemmer i Danish Farmers Abroads bestyrelse, stifter af GoodValley Tom Axelgaard, agter at øge klimafokus i foreningen. Goodvalleys griseproduktion i bl.a. Polen er klimaneutral.

»Jeg arbejder meget med klimaproblematikken og vil gerne styrke interessen for det emne i DAF«, sagde Tom Axelgaard, efter han var blevet valgt.

Det andet nye medlem af bestyrelsen for DAF er i øvrigt Hans Henrik Koefoed, der i mange år har været CEO for Vallø-baserede Ingleby Farms, der råder over 102.000 hektar jord i ni lande.

Faktaboks

Danske landmænds aktiviteter i udlandet

  • Jord: 467.000 hektar landbrugsjord (2021: 460.000)
  • Grise: 280.000 årssøer og 8,2 mio. slagtesvin (2021: Hhv. 250.000 og 7,2 mio.) 
  • Kvæg: 18.500 malkekøer og 40.500 kødkvæg.
  • Får: 150.000 lam og får.
  • Fjerkræ: 170.000 æglæggere og 6 mio. slagtekyllinger.
  • Medlemmer i foreningen: 224 (2021: 235)

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle