Medlemmer skal tjekke naturen

Hvorfor tager I det initiativ?

Som forening vil vi gerne tage et ansvar og hjælpe vores medlemmer, så de bliver skarpere på, hvad der er det rigtige at gøre for naturen og biodiversiteten på netop deres bedrift.

Hvad går det mere præcist ud på?

Ved et naturtjek kommer en naturplejekonsulent ud på bedriften og viser, hvor de vilde arter af dyr, planter og svampe har mulighed for at leve. Oftest er det ikke de store forkromede løsninger, der skal til. Små tiltag kan virkelig gøre en stor forskel, Naturtjekket tager 2-3 timer afhængig af bedriftens størrelse. Inden besøget på ejendommen har konsulenten gjort sit hjemmearbejde med at studere relevante kort og tjekke offentlige registre, og efterfølgende får man tilsendt en rapport.

Hvorfor må naturen rode?

Rod i naturen er et af nøgleordene til at styrke biodiversiteten. Jo mere naturen roder og går sin egen gang, jo bedre forhold har padder, insekter og svampe. Vi skal bruge tiden på at nyde naturen, ikke rydde den. Det er en god tommelfingerregel. Som landmand er du vant til at rydde op efter dig. Det skal du ikke, hvis du vil pleje naturen. Du skal lade de væltede træer blive liggende i stedet for at fjerne dem. Du skal skubbe grenene tilbage i hegnet, når du har klippet det. Og du skal lade bunkerne med store sten ligge i kanten af marken. Vi skal vænne os til, at rod er godt.

Hvad kan den enkelte landmand bruge det til?

Målet med et naturtjek er at finde løsninger på den enkelte bedrift, så natur, økonomi og landbrug går op i en højere enhed. Et naturtjek er en rigtig god måde at se potentialet på din egen jord. At få et nærmere indblik i, hvor kan der være levesteder for dyr, planter og svampe. Vi skal passe på naturen og styrke biodiversiteten, samtidig med at vi dyrker vores jord. Vi bor i et tæt befolket område, hvor mange folk bruger naturen, så vi vil også gerne være gode ambassadører og vise, at vi er med til at styrke naturen. Det er ærgerligt, hvis man ved vanvare kommer til at ødelægge noget, hvis det let kan undgås ved at gøre noget en lille smule anderledes.

Hvad koster det?

Et naturtjek koster godt 10.000 kr. Landboforeningen betaler 60 pct. af et naturtjek til de første 20 medlemmer, der er med på tiltaget, og de første fem medlemmer har meldt sig.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle