Mejeriet, der overlevede i fin stil

Mejeriejer Karl Simonsen er en mand der går op i mælk. Og det kommer både landmændene og forbrugerne til gode.

Når leverandørerne til Osted Ost og Mejeri leverer mælk, så sker det til en afregningspris, som er godt en krone højere end hos Arla.

Det er, fordi landmændene er en af de vigtigste aktiver for det lille mejeri. Mejeriejer Karl Simonsen kender sine fire leverandører godt. Derfor betaler han også leverandørerne mere, end de ville få andre steder.

»Jeg foretrækker, at leverandørerne har en mindre bedrift, hvor køerne har det godt og ikke får stress. Det giver en bedre mælk. Så vi betaler også lidt mere per kilo,« lyder det fra Karl Simonsen.

Samtidig har mejeriet konstant fokus på kvaliteten. Kvalitetsmælk, der smager godt, er med til at sikre mejeriets overlevelse i kampen mod de store mejerier.

Interesserede landmænd

Den høje afregningspris er sød musik i ørerne på mange landmænd, og mejeriet får da også jævnligt henvendelser om mulighederne for at blive leverandør.

Det er landmænd, som har svært ved at klare økonomien, og som håber på en højere afregningspris. Men som det ser ud nu, kommer det ikke på tale.

»Man kan jo altid blive større. Så det har vi ingen planer om. Så kunne vi jo lige så godt gå ind i Arla,« lyder det fra Karl Simonsen.

En succeshistorie

Osted Ost og Mejeri er samtidig lidt af en succeshistorie. For selv om mejeriet kun har produceret mælk siden 2003, har mejeriet tre gange vundet smagstests af minimælk. Senest en smagstest i Go¿ morgen Danmark på TV2. Og det er ikke en tilfældighed. For smagen er nemlig det vigtigste for mejeriejer Karl Simonsen.

»Vi ved jo godt, at hvis mælken ikke er i orden, så kan den ikke sælges. Vi er altid underlagt forbrugernes kontrol,« forklarer Karl Simonsen.

Det er også en af hemmelighederne for mejeriet, som ifølge Karl Simonsen klarer sig ganske godt. Han er overbevist om, at forbrugerne gerne vil betale ekstra for ordentlig kvalitet.

»Vi vil producere noget anderledes. Og det er også lykkedes,« siger Karl Simonsen.

Kvaliteten er det vigtigste

Hos Osted Ost og Mejeri behandler de mælken så nænsomt som muligt, blandt andet er ingen af mælkeprodukterne homogeniseret, og mælken hentes dagligt hos producenterne, så den kan komme ud i butikkerne så hurtigt som muligt. Karl Simonsen prøver også at undgå, at mælken køles for meget, hvilket også kan ændre mælkens smag.

»Det er ikke os der producerer mælken, det er køerne. Vi leverer den bare videre til forbrugerne,« fortæller Karl Simonsen. »Derfor skal vi passe så godt på den, som muligt.«

Det er både mælken og håndværket, der er i højsædet, og de to ting gør, at det lille mejeri stadig kan klare konkurrencen fra de etablerede mejerier.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle