Mejetærskeren skal gnide kernerne af

Kun rotorer kan udskille kernerne hurtig nok i en stor mejetærsker, mener godsinspektør.

Større mejetærskere skal have rotorer for at kunne udskille kernerne hurtigt nok. Det mener Niels Christian Blumensaadt. Han er derfor tilhænger af Lexion 580'ernes hybridtærskeværk med accelerator, cylinder og to rotorer, når afgrøderne på Rosenfeldt Gods skal høstes.

"Med de mængder, der ryger igennem en stor mejetærsker, skal kernerne simpelthen gnides ud, og der skal centrifugalkraft til." mener han, og fastslår: "I kornet kan rystermaskiner derfor ikke følge med, men omvendt er rotorerne hårdere ved halmen."

Det betyder ifølge ham at det bliver sværere at få pæne bigballer i halmen i tørre år.

Her køres rotorerne derfor i den laveste af deres tre hastigheder, for at skåne halmen mest muligt.

"I nogle tilfælde måtte de gerne kunne køre endnu langsommere, end de kan nu" tilføjer Niels Christian Blumensaadt.

Holder fast i rotorer

Det står hermed helt klart, at de fremtidige maskiner på Rosenfeldt Gods, når 580'erne skal skiftes ud, også skal have rotorer.

Men om det er én eller flere rotorer, vil tiden vise. "Vi er utroligt glade for hybridtærskeværket - blandt andet på grund af acceleratoren foran cylinderen der gør, at materialet ved høst af frø, kommer jævnt ind," siger Niels Christian Blumensaadt. Det betyder, at man ikke hører den karakteristiske buldren fra cylinderen i rajgræs og hundegræs

Han erfarer dog, at flere har held med enkeltrotormaskiner selv i engrapgræs, der er lukket land for hans nuværende maskiner uden returløb.

"Der sker hele tiden en udvikling, så man skal være åben for nye idéer," mener han.

Klar til flere fod

Niels Christian Blumensaadt er også klar til et stort hop i skærebordsbredde fra de nuværende 30 fod.

"Jeg ser ingen begrænsning for, hvor brede borde vi kan køre med, og holdbarhedsmæssigt er det godt, at de nu begynder at anvende stærkere indføringstromler," synes han og nævner, at de står for de dyreste reparationer på de nuværende maskiner.

Samtidig har han en bøn til fabrikanterne om at levere tømmesnegle i længder, så kornvognen ikke behøver at køre i halmstriben.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle