Mel fra gamle sorter er sund for de danske maver

Men direkte salg af hjemmeavlede produkter til forbrugerne er ikke nødvendigvis en let øvelse, erkender Jens Erik Pust.

Projektet har gået langsomt fremad på grund af optagethed af andre ting, men for et par uger siden fik vi både hjemmesiden Gyldenlund.dk og facebook-siden op at stå. Og de ting er vigtige for salgsstrategien.«

Det siger Jens Erik Pust om sit personlige projekt, nemlig at dyrke de gamle nordiske kornarter, male kornet på en stenkværn og sælge melet direkte til forbrugerne. I år er der således høstet spelt, ølandshvede, svedjerug, purpurhvede samt de mere fremmede arter quinoa og boghvede på omkring 15 hektar ud af de cirka 50 hektar, som han driver ved Give.

Tåler kun de gamle

»Jeg har selv intolerans over for almindelig hvedemel, men mel af de gamle arter tåler jeg udmærket. Derfor har jeg også opdaget, hvor godt de gamle arter smager i forhold til almindelig hvedemel, bl.a. fordi vi maler mel med hele kernen inklusiv kimen,« siger Jens Erik Pust.

»Jeg oplever, at mange andre danskere har det på samme måde i forhold til hvidt mel. Jeg tror, det handler om, at de planter, som er dyrket i årtusinder på vores breddegrader uden forædling, også passer bedst til vores genetik.«

Markedsføring

Jens Erik Pust har i årevis gået med drømmen om at tage hånd om sin egen afsætning frem for at levere råvarer til store selskaber.

»Jeg vil naturligvis gerne kunne opnå en indtjening uden enorme investeringer, og det er bestemt spændende, om det kan lykkes,« siger melproducenten.

»Jeg har da opdaget, at succes ikke kommer ved et trylleslag, men jeg har ikke så travlt.«

Hans stenkværn maler 50-60 kg mel i timen, og han står selv for at fylde de forskellige meltyper i poser med etiket og logo. Lidt lokalt salg er det blevet til, men i første omgang forventer han primært salg via hjemmesiden.

»Mødet med løverne og kickup mødet lidt senere har været nyttige, ikke mindst hvad angår fremtidig markedsføring. Og jeg har brugt hovedparten af mit tilskud fra løverne på at få udviklet en flot emballage med logo,« siger Jens Erik Pust.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle