Mercosur – en trussel for fjerkræsektoren

Af Stig Munck Larsen, chefkonsulent, Landbrug & Fødevarer

EUs anstrengelser for at lande en frihandelsaftale med den sydamerikanske handelsblok Mercosur inden jul er ikke bare ambitiøs, men også risikofyldt. Et forhandlingsresultat, der meget vel vil påvirke flere følsomme sektorer, herunder fjerkræsektoren, men som også kan få stor konsekvens i forhold til fastsættelse af importkvoter som følge af Brexit.

EU importerer i dag 900.000 ton fjerkrækød - 500.000 ton fra Brasilien og 300.000 tons fra Thailand. Hovedparten importeres under toldkvoter med lempelig adgang til EUs marked i direkte konkurrence med EUs fjerkræsektor, der er pålagt strengere regelsæt. EU har tilbudt Mercosur (reelt Brasilien) adgang for yderligere 78.000 ton fjerkrækød til trods for, at seneste kødskandale i Brasilien har vist, at en stor del af fjerkræimporten ikke overholder EUs krav til fødevaresikkerhed.

Godt 35 pct. af EUs import fra Brasilien afsættes i UK, hvilket kan være en væsentlig udfordring, hvis EU og UK ender i en ”hård” Brexit. Derved risikerer EU27 at skulle aftage de 175.000 ton fjerkrækød, som UK aftager direkte eller via det indre marked, oveni UKs import fra Thailand.

EU bør derfor ikke afslutte frihandelsaftalen med Mercosur, før EU og UK er nået til enighed om et handelssamarbejde. Alt andet vil være at gamble med følsomme sektorer – herunder fjerkræsektoren, der også bidrager til eksport, vækst og beskæftigelse i udkantsområderne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle