Mere vårsæd presser behandlingsindekset ned

Vil man have ekstra kvælstof, betyder det for de fleste, at de skal øge arealet med vårsæd for at få plads til de krævede efterafgrøder. Mere vårsæd giver mange fordele.

Specialkonsulent Jens Erik Jensen, Landscentret Planteproduktion, peger på, at mere vårsæd kan være med til at bryde den onde cirkel med græsukrudt. Problemerne med græsukrudt er vokset støt i takt med, at arealerne med vintersæd er øget. Når vårsæd bliver en hyppigere gæst i markerne, bliver det nemmere at få bugt med græsukrudtet.

De forhold betyder, at landmanden sjældnere skal ud med sprøjten for at tackle problemerne, og dermed falder behandlingsindekset. Dermed vil det alt andet lige blive nemmere for landbruget at leve op til de måltal for behandlingsindeks, politikerne har fastsat.

Der er dog også forhold, der peger i den modsatte retning. Med flere efterafgrøder bliver det sværere at bekæmpe rodukrudt. Når der hele tiden er en afgrøde, er der ingen chance for at bekæmpe det i stubben.

Svampe

Også for svampesygdomme, fx goldfodsyge, har vårsæd en sanerende effekt.

På den anden side siger man normalt, at ekstra kvælstof giver større pres af svampesygdomme, hvilket ses i udlandet.

"Det gælder ikke i de mængder, vi taler om her," siger landskonsulent Ghita C. Nielsen, Landscentret Planteproduktion.

Det får altså ingen uheldig effekt på behandlingsindekset.

I Danmark bruger man 15-20 procent mindre kvælstof end det økonomisk optimale, og med den nye ordning må man højst øge kvælstofnormen med 10 procent.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle