Merpris på op til 20.000 kr. om året – men leasing-modellen kan alligevel være en ide

Ofte får du den billigste traktor pr. time, hvis du køber den, viser ny sammenligning.

Nye beregninger viser, at det ofte koster ekstra med operationel leasing for en traktor eller mejetærsker. Alligevel kan det ikke afskrives som en helt dum idé.

Det vil ofte koste ekstra udgifter til traktorer og maskiner at anskaffe dem via operationel leasing.

Det viser nye beregninger, som Danske Maskinstationer & Entreprenører, DM&E har lavet på forskellen på operationel leasing og køb af fem større traktormodeller og fire mejetærskere, hvor fabrikaterne er anonymiseret for at få dem til at deltage.

I beregningerne er der taget udgangspunkt i, at traktoren købes som gylletraktor med et højt, stabilt forbrug på 1.000 timer årligt.

For fire ud af fem traktorer er køb den billigste løsning.

»Vi ser, at merprisen for operationel leasing er 0-20 kr./time i vores beregninger. Og vi har set ret store forskelle mellem de enkelte fabrikater«, oplyser agrokonsulent Henning Sjørslev Lyngvig fra DM&E og tilføjer, at timehovet typisk skal op på 850 til 1.000 timer, før det generelt er interessant at kaste sig ud i operationel leasing.

Hvad koster dine maskiner?

Han siger, at det vigtigste, en landmand og en maskinstation skal holde sig for øje, før de indgår operationel leasing på en traktor eller maskine, er, hvad deres reelle omkostninger har været for den pågældende maskine, som den nye skal erstatte.

»Vi regner med vedligeholdelsesomkostninger på 50 kr. pr. traktortime og 200 kr. pr. mejetærskertime. Men vi ser også, at der er nogle, som har omkostninger på langt over det dobbelte. Derfor skal man være præcis med at få opgjort sine egne omkostninger«, siger han.

Bedst til hårdt arbejde

Ifølge Henning Sjørslev Lyngvig er risikoafdækningen ved operationel laasing specielt oplagt ved maskiner, som er hårdt belastede, som fx en gylletraktor og en mejetærsker, der høster ”belastende afgrøder” som eks. kernemajs og stor andel af frøgræs.

»Der er eksempler på vedvarende meget høje vedligeholdelsesomkostningerne, eks. på gylletraktorer. Modsat kan man også forvente, at forhandlerne vil tage højde for dette i tilbuddet«, siger han.

For Henning Sjørslev Lyngvig er det afgørende, om finansieringsformen i sidste ende kanvære med i priskonkurrencen.

»Generelt mener jeg at operationel leasing bør overvejes, hvis meromkostningen er lille. Der ses endda eksempler på at det kan være direkte billigere«, siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle