Selv om prognoser bliver mistolket i pressen, er det værre ikke at have prognoser for landbrugets økonomi, mener Martin Merrild.
Prognoser om landbrugets økonomi har kun et formål: At give landmænd et bedre overblik over deres situation og et grundlag for deres budgetter.
Det mener Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.
Derfor ærgrer det ham også, at prognoserne bliver brugt af pressen til at dømme krise over landbruget, hvor tingene efter hans mening bliver sat så meget på spidsen, at det er helt misvisende.
»Det irriterer mig, at der ikke er plads til nuancer. Udsigt til faldende priser i Seges indkomstprognose bør ikke komme som et chok for nogen. Men sådan som aviserne fremstiller det, skulle man ikke tro, at der er grund til at drive landbrug i Danmark i 2018«, skrev han på sin Facebook i sidste uge og henviste blandt andet til artikler i LandbrugsAvisen og Jyllands-Posten.
Både når godt og skidt
Kritikken kommer både, når det går godt, og når det går skidt. Når det går godt, lyder kritikken, at så tror læserne, at alle problemer er ovre, og hvad skal landbruget have hjælp til, når de tjener så meget. Når det går skidt, er prognoserne alt for sorte. Det lyder som om, at ingen tjener penge og alle har underskud, og sådan er det jo heller ikke, når man bruger gennemsnitstal.
Martin Merrild mener dog ikke, det er prognoserne, der er noget galt med.
»Seges har kommunikeret nøgternt og objektivt. Men journalisternes videre tolkning har givet et indtryk der er mere vidtgående end det prognoserne«, siger han.
Ikke klogt at droppe
Han tvivler dog selv på, at det vil være klogt at droppe prognoserne eller at avisoverskrifterne forsvinder af den grund.
»Det er en god idé, at vi har ét sted, hvor alle kan henvende sig, så de tal, der bliver brugt til budgetter, er så ens som muligt. Der skal ikke være forskellige tal i forskellige banker«, siger han.
På den anden side mener han også, at man skal overveje, om man kan nøjes med prognosetal for priser og ikke regne dem om til indkomst.
»Jeg frygter bare, at andre så regner på tallene, og det tror jeg faktisk, vi i Seges er bedre til.«
Finansverdenen forstår
Ifølge Anders Jensen, koncerndirektør for Nykredit, er finansverdenen dog godt klar over, at priserne går op og ned. Næsten samtidig med, at Seges offentliggjorde den seneste prognose for landbrugets (faldende) indkomst i år, gik Nykredit i sidste uge ud og sagde, at de vil satse massivt på at finansiere mere landbrug.
»Det er et langsiget mål, som vi ikke ændrer på, fordi priserne falder lidt lige nu«, lød kommentaren.
Men det bliver nøje baseret på projekter på landbrug med gode ledere og styr på økonomien, understregede han.
Faktaboks
Baggrund
- Mange landmænd er irriteret over indkomstprognoserne, der for nyligt kom med en pil nedad i debattrådene under avisartiklerne. Bl.a. med henvisning til, at en dårlig prognose ikke er et godt udgangspunkt for at gå i banken og låne til udvikling af bedriften. Og det kan skade hele erhvervet.
- »Der er medlemmer, der kontakter mig og siger at de er meget trætte af negative tal, og om vi ikke kan tie stille, for vi ved jo ikke, hvordan det går alligevel«, forklarer Martin Merrild.