Merrild: Investorers nationalitet ikke vigtig

Landbrug & Fødevarers formand er enig med miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen: Der er ikke behov for register over udenlandske opkøb af landbrug.

Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, ser ikke noget behov for et register over udenlandske investorers engagementer i dansk landbrug.

»Det er ikke lige ånden i vores indre marked, at vi går op i, om en investor kommer fra Holland eller Tyskland. Vi danske landmænd har jo selv benyttet os af mulighederne for at købe jord op i udlandet. Det afgørende er, hvad planen med investeringerne er,« siger Martin Merrild.

»Hvis der kommer nogen, som har lyst til ikke bare at eje, men også at drive landbrug, og som har lyst til at indgå partnerskaber og samarbejde om investeringer, så skal vi lade tvivlen komme dem til gode og se, hvad de er til.«

Enig med minister

Martin Merrild er dermed på linje med miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, som i sidste uge i Folketingets spørgetid sagde, at han »ikke ser noget aktuelt behov« for at etablere et register.

Det har ellers været efterspurgt af en række politiske ordførere og også af Familielandbrugets formand Lone Andersen.

Planen er afgørende

Martin Merrild vil da heller ikke afvise, at der eksisterer en risiko for, at spekulanter i ind- eller udland vil se jord som en god investering, og at det kan få uheldige konsekvenser.

»Vi skal holde øje med, om der opstår sager, hvor der investeres i jord som ren spekulation - jeg ser bare ikke så mange eksempler på det. Det jeg ser indtil nu er, at der investeres i driftsanlæg.«

»Det spændende bliver, hvordan vi generationsskifter ejendomme, når investorerne begynder at melde sig, og at vi sikrer, at danske landmænd får en fair chance for at være med. Det er en meget vigtig problemstilling, men den er ikke afhængig af nationalitet.«

Vil se på bopælskrav

Esben Lunde Larsen afslørede under debatten i Folketinget, at Landbrugs- og Fiskeristyrelsen i fem år ikke aktivt har kontrolleret landbrugslovens bopælskrav.

Han har nu bedt styrelsen se på, om det er muligt at finde en enkelt måde at kontrollere det på.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle