Mest værdifulde kornhøst nogensinde

Aldrig har den danske høst af korn og raps været så meget værd som i år.

Meget tyder på, at korn- og rapshøsten i Danmark i år bliver den mest værdifulde nogensinde. Det mener analytiker hos Landbrug & Fødevarer Martin Bach Andersen.

Med det nuværende prisniveau på korn og raps repræsenterer årets forventede høst en værdi på 17 mia. kr., hvis man regner med en kornpris på 165 kr. pr. hkg og en rapspris på 365 kr. pr. hkg.

»Nogle har solgt billigere, specielt i løbet af foråret, og nogle har solgt dyrere, men der er helt klart et bedre prisniveau, end sidste år, så det bliver den mest værdifulde høst nogensinde,« siger Martin Bach Andersen.

Han peger på, at der handles mest korn i høst og i januar, så det tæller med, at kornprisen for landmanden lige nu er 25-40 kr. højere pr. hkg end på samme tid sidste år og rapsprisen 65 kr. højere pr. hkg.

Hos DLG er de på Sjælland ved at blive oversvømmet af korn. Direktør Claudio Pelsen tør dog endnu ikke sige, om det bliver den mest værdifulde høst nogensinde, idet man ikke kan vide, hvordan priser udvikler sig resten af året, og fordi der stadig er uhøstede arealer.

»Men jeg tør godt sige, at det bliver en høst i den meget høje ende værdimæssigt,« siger han.

Samlet høst 28 mia. kr.

Høsten af korn og raps sidste år var den hidtil mest værdifulde, til en værdi af 15 mia. kr. ifølge FOI, der baserer udregningen på udbyttestatistikker og gennemsnitssalgspriser fra Danmarks Statistik. Og før da var den mest værdifulde høst 2008-høsten, hvor korn og raps var 14,1 mia. kr. værd.

Hvis man ser på værdien af den samlede høst, når man medregner kartofler, roer, frø, grovfoder, frugt, grønt og potteplanter, var den sidste år 28 mia. kr. Disse afgrøder er ikke høstet endnu, men alene med de nuværende korn- og rapspriser og uændret værdi af de øvrige afgrøder vil værdien af årets samlede høst overhale værdien af sidste års høst. Og på flere af afgrøderne, for eksempel grovfoder, der har en værdi på over fire mia. kr., og frø, der har en værdi på 0,8 mia. kr., følger prisen ofte kornpriserne.

Hårdt for husdyrbrugerne

De høje priser er godt for planteavlerne, mens husdyrproducenterne, der ikke er selvforsynende, døjer med de høje priser.

»Sojaprisen slår også rekord i år, og det er der jo ingen danske landmænd, der har glæde af,« siger Martin Bach Andersen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle