Metacam på 20 mg må ikke bruges til pattegrise

Dansk Svineproduktion har fået flere henvendelser om det smertelindrende middel, Metacam.

Metacam er ét af de tre midler, som Fødevarestyrelsen har godkendt til brug i forbindelse med kravet om smertelindring ved kastration. Men den udgave af Metacam, der er godkendt til pattegrise, er på en koncentration på 5 mg pr. ml.

"Det har skabt forvirring, at Metacam allerede er godkendt til søer, men det er i en koncentration på 20 mg pr. ml," siger dyrlæge Erika Busch, Dansk Svineproduktion.

Hun understreger at den stærke opløsning af Metacam ikke er tilladt til brug hos pattegrise.

"Det er kun Metacam i koncentrationen 5 mg/ml der må bruges til pattegrise," siger hun.

Forbudt

Nu vil vakse svineproducenter nok allerede have regnet ud, at man blot kan fortynde sig fra den stærke Metacam til den svage ved at blande den op med vand, men det er ikke tilladt.

"I Danmark er det ikke tilladt at blande lægemidler med hverken vand, jern eller andre former for medicin," oplyser Erika Busch. Hun er opmærksom på at der gælder andre regler på området i andre lande.

Hos Dansk Svineproduktion forventer konsulent Christian K. Frandsen, at brug af den rette koncentration af Metacam bliver et af de punkter, som Danish-kontrollen fremover vil være opmærksom på.

"Mange svineproducenter har den stærke udgave af Metacam i besætningen i forvejen, fordi de må bruge den til smertelindring hos søer, men det skal altså være udgaven med 5 mg pr. ml, der anvendes til pattegrise," siger han.

Ud over Metacam findes der Flunixin og Finadyne, der er godkendt til brug ved smertelindring ved kastration. Kravet om smertelindring træder i kraft 1. juni.

mot@landbrugsavisen.dk

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle