Mette Gjerskov vil ikke udpege MRSA-smittede

Fødevareminister Mette Gjerskov vil ikke offentliggøre oplysninger om MRSA-smittede svinebesætninger. Men besætningerne har selv oplysningspligt over for ansatte og aftagere.

Fødevareminister Mette Gjerskov ser ingen grund til at give offentligheden indblik i, hvilke svinebesætninger der er smittet med den resistente stafylokokbakterie, MRSA 398.

Hun mener ikke, forbrugerne kan bruge oplysningerne til noget fornuftigt, fremgår det af et svar til Per Clausen, Enhedslisten.

"Da forbrugeren ikke kan identificere, fra hvilken besætning et givent stykke kød kommer, finder jeg det ikke relevant at videregive oplysningerne til forbrugerne på specifikt bedriftsniveau," skriver Mette Gjerskov.

Oplysningspligt

Per Clausen (EL) har også spurgt kritisk til det rimelige i, at slagtesvineproducenter ikke kan få oplyst status for MRSA hos svineproducenter, som de opkøber smågrise eller avlsdyr hos.

Her er Mette Gjerskovs svar, at den danske svinebranche allerede har retningslinjer for, at besætninger med MRSA skal videregive oplysningerne til deres aftagere og til deres ansatte.

Det bekræfter Lindhart B. Nielsen, formand for Videncenter for Svineproduktion.

"MRSA er først og fremmest et arbejdsmiljøproblem. Derfor er det selvfølgelig noget, man informerer sine medarbejdere om, uanset om det lige præcis fremgår af lovgivningen. Og når der kommer én og søger job, skal man sige til vedkommende: Vi har MRSA, det er en af vore udfordringer, og derfor skal du tage visse forholdsregler. Det er indlysende, at man giver den slags oplysninger, hvis vi vil være et respekteret erhverv. Og det ganske uanset om lovgivningen siger det eller ej," siger Lindhart B. Nielsen.

Købelovens regler

De formelle regler på området er imidlertid også på plads og er beskrevet på Videncenter for Svineproduktions egen hjemmeside, vsp.lf.dk.

.Her kan man bl.a. læse, at Købeloven giver besætninger med MRSA oplysningspligt ved salg af grise til levebrug.

Desuden skal arbejdsgiverne informere ansatte om, at der er MRSA i besætningen, og ifølge Arbejdstilsynets regler også sørge for at udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV), hvor smitterisici og procedurer ved MRSA er beskrevet.

hac@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle