Middel honninghøst til rekordlave priser i 2019

Af Rune Havgaard Sørensen, sekretariatsleder, Danmarks Biavlerforening

Biavlerne oplevede i foråret en overvejende god start med gode stærke familier efter vinteren. Dette understøttes af opgørelsen over årets vintertab, der i den forgangne vinter kun udgjorde 10,2 pct., hvilket er det laveste i fem år.

Den efterfølgende honninghøst har været meget varieret rundt om i landet. Overordnet set begyndte foråret fornuftigt, hvor vejret de fleste dage tillod bierne at indsamle nektar og pollen samt sikre den medfølgende bestøvning.

Sommeren viste sig vejrmæssigt at blive mere ustadig, og mange steder oplevede man meget lave udbytter. Eksempelvis havde juli på landsplan 18 dage med nedbør. Den forholdsvis våde sommer er til gengæld godt for lyngens blomstring. Således oplevede biavlere med adgang til lyngheder i år en god høst af lynghonning. Imidlertid er prisen på afsætning af honning på grossistmarkedet presset i bund. Landets større biavlere har ikke mulighed for at afsætte deres større mængder af honning direkte til forbrugerne, hvorfor de i stedet er afhængige af grossisterne. Prisen for honning afsat til grossistmarkedet er mere end halveret siden juni 2018. De er bl.a. presset af meget lave priser på udenlandsk honning. I EU ses eksempler på import af honning til under 1 € pr. kg.

Situationen kan få følgevirkninger til bestøvningen, da landets store biavlere også er leverandører af bier til bestøvning i bl.a. frø- og frugtavlen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle