Minkavler: Corona hos mink er kun et lille ’bump’ og ikke det, der bekymrer os mest

Selv om coronavirus hos mink er et stort emne i pressen, er det nogle helt andre ting, der optager minkavlerne mest.

Den værste tid i mine 35 år som minkavler«.

Sådan beskriver Jørgen Westergaard den situation, han og andre danske minkavlere står i lige nu i en Verden, der er ramt af corona og økonomisk usikkerhed, og hvor der de seneste uger er fundet mink med coronavirus på to danske minkfarme.

»Vi har aldrig været så hårdt pressede, som vi er nu«, siger Jørgen Westergaard, der er født på den minkfarm på Gjøl i Vendsyssel, som hans far grundlagde for 75 år siden, og som Jørgen Westergaard siden har overtaget og udvidet, og nu driver sammen med sin søn. På farmen på Gjøl i Vendsyssel er der plads til 5.500 tæver. Men han har skåret ned til 2.500 for at begrænse det tab, der er, ved at producere skind til de nuværende priser, der ikke dækker omkostningerne.

Gennem sine mange år som minkavler plus en periode på 17 år i bestyrelsen i Nordjyllands Pelsdyravlerforening og fire år i bestyrelsen i Kopenhagen Fur, har han fulgt minkbranchen på helt tæt hold.

Matcher krisen i 1980erne

»Jeg har hørt meget gennem årene, og jeg har også selv været gennem en hel del som minkavler. Som jeg ser det, står vi i dag i en situation, der svarer til den hårde økonmiske krise, der var i minkbranchen i 1980erne, og som betød en halvering af branchen,«, siger Jørgen Westergaard.

»At der så samtidig er fundet coronavirus på to minkfarme i Nordjylland, som er blevet et stort emne i pressen, og at der kan dukke flere tilfælde op, det er bare ikke lige dét, vi har brug for nu«.

Et lille bump

Når det er sagt, så ser han kun fundet af coronavirus hos mink som et lille ’bump’ på vejen som minkavler.

»Misforstå mig nu ikke. Jeg er helt klar over, at det rammer både ejeren, familien og de ansatte følelsesmæssigt meget hårdt, når de skal aflive både voksne dyr og hvalpe, og de samtidig smider mange års avlsarbejde ud. Jeg har selv seks gange prøvet at sanere min egen farm for plasmacytose. Så jeg ved, at det er meget hårdt at aflive sine dyr«, siger Jørgen Westergaard.

»Men minkfarme med coronavirus kan heldigvis isoleres, så smitten ikke spredes. Det er ikke ligesom med plasmacytose, som vi næsten ikke kunne stoppe, og hvor branchen måtte bruge et sted mellem én og halvanden mia. kr. for at stoppe sygdommen«.

Derfor mener han ikke, at fundene af coronavirus hos mink betyder det helt store for minkavlerne.

»Når man ser på det store billede af vores situation som minkavlerne, spiller corona hos mink ikke nogen ret stor rolle. Det skulle så lige være, at det kan gå hen og blive til en politisk varm kartoffel med uforudsigelige konsekvenser, men lige nu er der er nogle andre ting, der påvirker vores situation langt mere alvorligt«, siger Jørgen Westergaard.

Fem hårde år

Hans bekymring handler om de seneste fem år, hvor flertallet af minkavlerne har smidt penge ud ad vinduet for at producere minkskind til urentable priser.

»Skindprisen har været så lav, at det for de fleste har været urentabelt at have mink. Forholdet mellem udbud og efterspørgsel har været helt skævt, og det har desværre ikke været til minkavlernes fordel«, siger Jørgen Westergaard.

Som ’kronen på værket’ spredte coronavirus sig i Kina, lige inden de kinesiske opkøbere skulle rejse til vores februar-auktion i Glostrup. Siden har Kopenhagen Fur har med begrænset succes prøvet at sælge skind online.

Måske en halvering

Jørgen Westergaard forudser derfor, at der kan komme en meget stor reduktion i antallet af tæver på de danske minkfarme, når minkene er pelset til november.

»Produktionen af mink i Danmark er allerede faldet med omkring 35 procent, siden den toppede i 2017«.

»Ser vi ikke en markant stigning i salgspriserne på de tre næste auktioner i Glostrup i juli, august og september, kommer vi til at se endnu et stort fald i produktionen næste år. Så vil det ikke undre mig, hvis vi næste år står med en produktion, der er pænt under halvdelen af, hvad den var, da den toppede med 17,9 mio. skind i 2017«, siger Jørgen Westergaard.

Faktaboks

Coronavirus fundet på to minkfarme:

  • På to gårde i nordjyske Sindal er der fundet både mink og en hund med coronavirus.
  • Virusset er sporet til at stamme fra et plejehjem i Sindal. Det antages, at det er minkavlernes ægtefæller, der har bragt virusset med hjem på farmene.
  • At mennesker kan smitte mink er kendt viden.
  • Omvendt ved man ikke med sikkerhed, om mink kan smitte mennesker. I Holland mener virologer dog, at det i ét tilfælde
  • er mink, der har smittet mennesker.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle