Mismodet har aldrig været større i landbruget

Landbruget risikerer at fejlinvestere en masse penge, hvis ikke politikerne toner rent flag og fortæller, om de foretrækker landbrug eller økologi, agroturisme og naturoplevelser ude på landet, mener formand for Samsø Landboforening Henrik Øster.

»Jeg har aldrig før oplevet et mismod som dét, der kendetegner landbruget lige nu. Frustrationerne er store, og mange har mistet gejsten,« sagde Samsø Landboforenings formand, Henrik Øster, i sin beretning til foreningens generalforsamling i sidste uge.

Han forstår derfor godt de landmænd, der forlader erhvervet, inden de bliver tvunget til det.

»Hvem vil arbejde op til 80 timer om ugen og samtidig slæbe penge med ud i bedriften hver eneste dag? Og hvem kan blive ved at holde til det? Det er dybt urimeligt, og der er mennesker bag denne krise, som i dag er presset til det yderste,« sagde formanden.

 

Også oppositionen

Henrik Øster undrede sig over loven om, at afgrøderne skal gødskes 18 pct. under planternes behov.

»Det svarer til, at bankerne ved lov fik besked om, at du kun må tage en procent i rente over Nationalbankens - det kunne blive til fordel for os ...,« sagde han og opfordrede politikerne til at tone mere rent flag:

»Dan Jørgensens (fødevareminister, red.) og regeringens mission er ikke at bevare og udvikle landbruget men at omlægge det til økologi, agroturisme, naturoplevelser og lignende. Det bør de tone rent flag om, så planen er klar for alle. Ellers kan det jo ske, at en og anden kommer til at lave fejlinvesteringer i en produktion, der er taget politisk stilling til skal udfases,« sagde Henrik Øster. Desuden mindede han om, at kritikken også kan være møntet på oppositionen.

»Vi bør nok analysere på den førte landbrugspolitik fra 2001 til 2011. Det er fine, universitetsuddannede mennesker, der bestemmer her i landet, og de bliver jo ikke skiftet ud, uanset hvilke lønarbejdere og bønder vi stemmer ind i Folketinget,« sagde Henrik Øster.

Faktaboks

  • Medlemmer: 85
  • Omsætning 2014: 600.000 kr.
  • Resultat: minus 54.000 kr. 
  • Medejer af LMO

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle