Mr. Mink fik det vildeste år som rådgiver

Michael ’Mr. Mink’ Bach-Olesen deler her sine betragtninger fra et noget anderledes år som rådgiver til en branche på pause og med udsigt til en mulig nedlukning.

Da Michael Bach-Olesen tilbage i 2019 forlod Københavns Universitet med en kandidatgrad i jordbrugsøkonom, havde han ikke forestillet sig, at mink-erhvervet snart ville optage tæt på 100 pct. af hans arbejdstid og store dele af tankevirksomheden i alle døgnets vågne timer. Midt under den første coronanedlukning blev Michael Bach-Olesen ansat i en stilling i regnskabsafdelingen hos SAGRO. Kort efter blev en covid-19 variant fundet i flere nordjyske minkbesætninger, og pludselig blussede debatten om fremtiden for de danske mink op.

»4. november var en vanvittig dag, der blev definerende for tusindvis af minkavlere, følgeerhverv og selvfølgelig også for mit arbejde. Om formiddagen talte jeg i telefon med en af mine kontakter, der sagde: ’ved I godt, hvad hun kommer til at gøre i dag?’. Jeg havde meget svært ved at tro på det, men det viste sig jo, at han havde ret«, siger Michael Bach-Olesen, der er økonomirådgiver hos Sagro.

En måned tidligere var store dele af Nordjylland blevet sat i karantæne pga. en mutation af covid-19 i flere minkbesætninger. Allerede da havde SAGRO nedsat en arbejdsgruppe på 28 mand under navnet `Task Force Mink´. Den gruppe havde fokus på at danne ring om SAGROs minkkunder og sikre dem den bedst mulige rådgivning på alt fra økonomi, minkavl og planteavl til pressehenvendelser.

Tilbød gratis kriserådgivning

Da minkaflivningen blev meldt ud, tilbød gruppen straks gratis kriserådgivning til de berørte minkavlere.

»Når jeg ser i bakspejlet, fejltolkede vi en smule i forhold til, hvad minkavlerne havde brug for. Vi var sikre på, at det var kriserådgivning, der ville være et stort behov for i starten«, siger han.

Det viste sig dog, at behovet for krisehjælp først ville opstå et stykke ude i fremtiden. Minkavlerne var nemlig utroligt effektive og gik straks i gang med at efterkomme myndighedernes krav.

»Der var en fælles forståelse for, at aflivningerne skulle gå hurtigt, da folkesundheden kunne være i fare. Personligt var jeg meget imponeret over minkavlernes ageren i denne periode«, siger han.

Michael fik hurtigt en del af ansvaret for den rådgivning, der omhandlede de daværende og nu tidligere danske minkavlere, ligesom han blev virksomhedens ansigt udadtil, når der skulle gives interviews til pressen omkring mink-situationen. Hen over det seneste år har Michael medvirket i rundt regnet 60 artikler, radio- og tv-indslag.

Hammeren ramte

Da aflivningerne var gennemført, ramte hammeren dog for mange minkavlere, og ud af Sagros godt 350 mink-rådgivningskunder valgte omkring halvdelen af takke ja til tilbuddet om kriserådgivning.

»Det var meget udfordrende, og ikke noget, jeg havde prøvet tidligere. Det er der, man må tage alle sine menneskelige kompetencer i brug. Men det er hårdt at være en del af, og det er det sådan set stadig«, siger han.

Ud over rådgivningen blev Michael virksomhedens ansigt udadtil, når der skulle gives interviews til pressen omkring mink-situationen. Hen over det seneste år har Michael således medvirket i rundt regnet 60 artikler, radio- og tv-indslag.

Faktaboks

Videre trods alt

  • 5. januar kom der en politisk aftale omkring erstatningerne, og herfra begyndte rådgivningen at skifte karakter og blev mere fremsynet. 
  • Det var særligt tolkning af bekendtgørelser og udmeldinger fra embedsværket, der skulle videreformidles. 
  • Det skete i en kombination af personlige møder, men også via 11 online webinarer. 
  • På baggrund af minkkongres efter ferien har Sagro startet flere forløb op med minkavlere, der går nye veje.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle