Nåede lige at stoppe kvier til Rusland

Der er flere dyr i stalden end planlagt, da 28 kvier til Rusland måtte blive hjemme.

Der går lidt flere dyr i staldene hos mælkeproducent Lars Jeppesen i Svinninge end normalt. På Sjælland kan det være svært at komme af med tyrekalve, og derfor bruger han kønssorteret sæd ikke blot til egen kvieproduktion, men også med henblik på kvier til eksport. Og de er i høj grad gået til Rusland, hvilket er slut nu.

»Vi havde 28 kvier til Rusland, der heldigvis lige nåede at blive stoppet, før de kom af sted«, siger han.

Var de kommet af sted, var de måske endt i en karantænestald et sted, og det havde ikke været godt. Der ville også have været usikkerhed om pengene, og derfor står de bedre derhjemme. Heldigvis har han stadig plads.

Malkebesætningen udgøres af 650 malkekøer, og den årlige produktion af kvier til eksport er 150-200 dyr.

»Vi må kigge efter nye markeder, og nogle kan komme til Storbritannien og Holland, men vi kan ikke komme af med lige så mange som før«, understreger han.

Det kan også gå ud over prisen på dyrene. Lige nu beholder han dem og håber, de kan sælges senere som 1. kalvskøer. Det kan dog ikke undgå at ramme økonomien.

Nok foder

Heldigvis høstede han rigeligt med grovfoder sidste år, så der også er noget for dyrene at æde, endda selv om han ikke længere kan købe mask, som han har brugt meget af før.

»Vi har foder nok til en kort periode med overskud af kvier. Går der rigtig lang tid, bliver vi nødt til at slagte nogle kvier«, tilføjer han.

Derfor glæder han sig over, at prisen på slagtedyr er forholdsvis høj nu, for så er prisforskellen for en krydsningskvie til eksport og til slagt ikke så stor.

Hvis forbuddet mod eksport til Rusland bliver ved, forudser han, at han må lægge en ny strategi.

»Jeg vil se lidt på Danish Crowns koncept for slagtekvier, men det er lidt ærgerligt, at kvierne belaster vores klimaregnskab«, siger han.

Alternativer

Ifølge chef for Sagros kvægrådgivning, Ejvin Kortegaard, Sagro, er der ikke så mange alternativer til at producere færre kvier.

»På lidt længere sigt kan man arbejde med forlænget laktation, hvis der er et positivt udfald af de igangværende studier«, siger han.

Med forlænget laktation reduceres antallet af kælvninger og opdræt på ejendommen. Man kan også bruge kønssorteret sæd, som kun giver tyrekalve, hvis man kan finde afsætning for dem. Eller man kan inseminere med kødkvæg og lave krydsningskvier til Danish Crowns nye koncept. Det vil dog være klogt at stikke fingeren i jorden lidt endnu og se, hvordan situationen udvikler sig. Det er jo ikke udelukket, at prisen på kvier, trods et evt. fald, stadig er attraktivt.

Faktaboks

Æblehøjgård

  • 650 malkende køer
  • 70 goldkøer
  • 10.500 kg EKM pr. årsko
  • 980 kvier/kalve
  • 420 pct. fedt, 36 pct. protein
  • Celletal 230.000

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.