Når fikse ideer er gode ideer

Læs lige dette citat: »Folk plejer at sige, at jeg snakker meget med køerne. Det er måske rigtigt, for det betyder noget for mig at være fortrolig med køerne.« Eller dette: »Jeg fodrer på fornemmelse og erfaring, men opskriften får du ikke - den kender kun køerne og jeg selv.«

Jo, det lyder lidt af fikse ideer, når mælkeproducenterne Lisbeth Klinge og Bjarne Hansen fortæller om, hvad der sker i kostalden. Og rigtigt er det da også, at ideerne ikke altid kan dokumenteres med videnskab og faglige forsøg. Men de virker. De to bedrifter råder år efter år over nogle af Danmarks højstydende køer - og i år placerer de sig som henholdsvis den højstydende besætning og ejer af den højstydende ko.

Citaterne kan du læse i avisens gengivelse af den årlige hitliste over Danmarks mest ydende køer og besætninger. Danmarks mest effektive ko leverer mælk nok til at dække årsbehovet for op imod 300 danskere. Internationalt ligger ydelsen helt i top - selv de effektive hollændere er blevet overhalet. Og fremgangen fortsætter år efter år, vel at mærke uden at det betyder højere dødelighed eller dårlig trivsel - tværtimod står de mest effektive køer i besætninger, der som i ovennævnte eksempler er præget af ejernes helt enestående kærlighed til deres dyr.

Hos avlsselskabet Viking forklarer man de gode resultater med et samspil af avl, fodring og management. Man kunne sige det på anden vis: Det er et resultat af dygtighed og engagement hele vejen igennem - fra rådgiver til ansatte, og især koncentreret omkring ejeren.

Lige nu er det trange tider i kvægbruget. Mange har måttet lukke bedriften, og meget tyder på, at vi står foran en ny bølge af lukninger. Rådgivere, organisation og bankerne må strække sig langt for at få flest muligt fra bedriften med skindet på næsen. Men glem ikke de, der kæmper videre. Med fikse ideer og rigtig mange folk som Hansen og Klinge er der stadig håb.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle