Næste Europa-Parlament skal forhandle landbrugspolitik og støttekroner

Af Martin Merrild, formand, Landbrug & Fødevarer

Søndag er dagen, hvor vi sætter vores kryds til Europa-Parlamentsvalget. Der er ændringer på vej af landbrugsstøtten, og Brexit betyder nedbarbering af EUs budget. Derfor er valget til Europa-Parlamentet vigtigt for dansk landbrug.

Udsigten er hårde besparelser med en reduktion på 5 pct. af landbrugsbudgettet. Det skrabede landbrugsbudget kan udløse en renationalisering af landbrugspolitikken og betyde, at landbruget ender med at betale to gange for Brexit. Første regning kommer, hvis det bliver dyrere og mere bureaukratisk at handle med briterne. Anden regning kommer, hvis politikerne dækker hullet i pengekassen efter Brexit ved at skære i landbrugsstøtten. Det er ikke rimeligt.

Vores europæiske fællesskab og EUs indre marked har sat rammerne for dansk landbrug i over fire årtier. Som storeksportører skal vi holde fast i en fælles landbrugspolitik med ens vilkår og lige adgang til hinandens markeder.

En anden vigtig opgave er forlængelse af godkendelsen af glyphosat i den næste valgperiode. Det bliver katastrofalt, hvis følelserne vinder over videnskaben i den debat.

Vi håber, at mindst en af de 14 nyvalgte danske MEPere vælger en plads i Europa-Parlamentets landbrugsudvalg. Forhandlingen af den nye landbrugspolitik bliver skudt i gang lige efter valget. Der er brug for en stemme, der forstår dansk landbrug og vores behov, og som værdsætter det, vi leverer.

God europæisk valgdag. Jeg håber, du finder den kandidat, der vil dansk landbrug det godt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle