Jeg behøver ikke at være ekspert i padder og sommerfugle, siger Carl F. Bruun, nyudnævnt formand for Nationalpark Kongernes Nordsjælland.
Jeg er ikke ekspert i padder eller sommerfugle, det er klart. Men det vil der være andre i bestyrelsen, der er. Så trækker vi på de kompetencer, der er dér.«
Carl F. Bruun, landmand, godsejer på Esromgaard og nyudnævnt formand for Nationalpark Kongernes Nordsjælland, Danmarks femte, ser en anelse træt ud.
Han er dog ikke voldsomt overrasket over den kritik, som hans udnævnelse har udløst fra mange sider. Fra grønne organisationer, biologer, politikere o.a., som ikke mener, at en konventionel landmand og tidligere nationalpark-skeptiker er den rette til at sikre naturens interesser og udviklingen af parken.
Savner forståelse
Selv synes Carl F. Bruun ikke, at kritikken er rimelig.
»Men den får mig ikke til at ryste på hånden!«
Han mener, hans kritikere overser, at formandsposten et stort stykke ad vejen er administrativ og handler om ledelse og samarbejde, som han har stor erfaring med fra diverse grønne råd og bestyrelser, der har sikret ham et bredt netværk. Og som landmand er han netop kendt med naturen, understreger han.
»Jeg går på jagt og fisker. Jeg nyder at være i naturen, og på min bedrift laver vi biotop-planer, planter læhegn og vildtstriber. Jeg synes, det er helt forkert, at der ikke er mere forståelse for, at man som landmand også er naturforvalter.«
’Brand’ kan blive fordel
Carl F. Bruun understreger, at han i dag er glad for og stolt af Nationalpark Kongernes Nordsjælland, som bærer præg af, at ’kirker og konger har huseret’ i området i hundreder af år.
Han håber, at Nationalparken med tiden vil kunne udvikles ad frivillig vej, så der bliver større sammenhæng i de udpegede områder og, at nationalpark-brandet kan blive en fordel for gårdbutikker og fødevareproducenter.
»Nu slår vi en streg i sandet og ser fremad, alt andet er historie. Nu skal vi se muligheder, ikke begrænsninger«, siger Carl F. Bruun.
Nationalpark Kongernes Nordsjælland bliver med sine 24.595 hektar Danmarks næststørste. Parken rummer store statslige skove og søer som Gribskov, Esrum Sø, Arresø. Desuden bysamfund og slotte som Fredensborg m.fl. Små 300 lodsejere, også Carl F. Bruun, har frivilligt tilmeldt arealer.