Naturplejere efterlyser varig løsning

Naturstyrelsen har givet naturplejerne frist til august for årets forpagtningsafgifter. Men naturplejerne efterlyser langsigtede løsninger.

De forsinkede udbetalinger af plejegræstilskud fra Landbrugsstyrelsen rammer Naturstyrelsens naturplejeforpagtere hårdt på pengepungen. Det har flere naturplejere berettet om i LandbrugsAvisen. Situationen har nu fået Naturstyrelsen til at forlænge fristen for betaling af forpagtningsafgifter til 1. august 2020.

»Vi mødekommer nu den økonomiske usikkerhed, som nogle forpagtere er havnet i, ved at give forpagterne mulighed for at vente med at betale afgift for leje af Naturstyrelsens arealer i foråret 2020«, siger Mads Jensen, kontorchef i Naturstyrelsen, i en pressemeddelelse

Permanent løsning

»Det manglede bare. Det var på tide«, mener naturplejer Henrik Skafte, Havdrup, om fristforlængelsen, som ikke desto mindre glæder både ham og en anden sjællandsk naturplejer, Mette Guhle, Dianalund, som LandbrugsAvisen tidligere har talt med.

Begge oplever, at pengene til at betale forpagtningsafgifter 1. april simpelthen ikke er der, så længe lønnen for at drive naturpleje - de forsinkede naturplejetilskud - ikke er gået ind på kontoen. Hvornår det sker i år, ved ingen: Landbrugsstyrelsen har kun turdet love, at pengene vil være der »senest 30. juni«.

De to naturplejere understreger begge, at der er behov for en permanent løsning for naturplejernes forhold.

De oplever år efter år at stå i en økonomisk klemme, fordi staten med den ene hånd opkræver forpagtningsafgifter forud 1. april (Naturstyrelsen) og med den anden hånd gang på gang udbetaler plejetilskuddet bagud med mange måneders forsinkelse (Landbrugsstyrelsen).

Systemet betyder, at der kan gå op til 15 måneder fra forpagtningsafgiften er indbetalt til staten (Naturstyrelsen), før indtægten for naturplejen kommer til udbetaling fra en anden del af staten (Landbrugsstyrelsen).

Ønsker systemskifte

Det får Henrik Skafte og Mette Guhle til at efterlyse et systemskifte, der kan give naturplejerne mere sikre og forudsigelige forhold:

En mulighed er at udbetale dele af EU-tilskuddet à conto som forskud i de år, hvor udbetalingerne er forsinket. En anden kunne være at flytte Naturstyrelsens betalingsfrist til 1. august permanent, så naturplejerne kan være sikre på at have indtægterne fra forrige års naturpleje i hus, før forpagtningsafgiften til Naturstyrelsen forfalder.

»Det her er et plaster på såret. Til næste år kan vi tage kampen igen, hvis systemet ikke bliver lavet om«, siger Mette Guhle.

»Det kan ikke være rigtigt, at vi år efter år skal være bank for staten i mange måneder«, siger Henrik Skafte.

Nej fra Naturstyrelse

Naturstyrelsen afviser imidlertid at rykke betalingsfristen mere permanent og vil fortsat som udgangspunkt kræve, at forpagtere betaler, eller stiller sikkerhed for betaling, før dyrene sættes ud på statslige arealer.

»Dette skyldes først og fremmest, at vi som statslig styrelse er forpligtet til at minimere tabsrisikoen mest muligt«, skriver styrelsen i et svar.

Faktaboks

L&F: Varig løsning:

  • I L&F er viceformand Lone Andersen glad for, at fødevareminister Mogens Jensen har lyttet til L&F og nu udsætter betalingen af forpagtningsafgift for landmænd, der plejer statslige arealer. 
  • »Det løser desværre ikke den grundlæggende udfordring med sene udbetalinger af tilskud fra Landbrugsstyrelsen«, siger hun. 
  • »Jeg vil fortsat arbejde for, at der findes en varig løsning på udfordringerne for naturplejere: Hurtig udbetaling af tilskud. Og forskudsudbetaling i tilfælde, hvor løsningen lader vente på sig«.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle