Nedfælder gylle med udlægger

Hollandsk metode til udbringning af gylle har succes på lave græsmarker i Nordjylland.

Tunge køretøjer koster udbytte på græsmarker og er svære at komme tidligt ud med på lave arealer.

Derfor er Bejstrup Maskinstation i Nordjylland gået skridtet videre end de fleste ved at tilbyde kunderne nedfældning af gylle med en traktormonteret udlægger, der fødes af en central slæbeslange.

Metoden er udbredt i Holland, og det er da også hollandske kvægbrugere, der gennem flere år har opfordret maskinstationen til at tage metoden op.

»Vi startede sidste år, og det er mindre bøvlet, end vi forventede. Og kunderne kommer igen, selv om prisen er fem-syv kroner højere end almindelig udbrigning af gylle,« siger Kim Kold Kristiansen, der er medejer af maskinstationen.

Nedfælderen på 12 meters bredde samt det nødvendige slangeudstyr er leveret af Agrometer og gør det muligt at nedfælde gylle i en afstand på op til 2,5 kilometer fra gylletanken. Ved større afstande bruges en buffertank.

Ekstremt lavt marktryk

»Vi kører med et ekstremt lavt marktryk, nemlig kun med de 7-8 ton, som traktoren med tvillingmontering vejer, og en stor del af vægten overføres i marken til nedfælderskærene. Via hastigheden kan vi graduere tildelingen fra 10 til 50 ton gylle pr. hektar,« siger Kim Kold Kristiansen og påpeger, at der altid kun køres en gang i hvert spor.

Nedfældningen involverer to personer, og før udlægningen er der en del arbejde med udlægning af slanger m.v. Men når maskinen kører, nedfælder den 180-200 kubikmeter i timen, og når maskinen forlader marken, er det svært at se, at der er kørt på den.

»De to piloter bruger bl.a. Google Maps for at få slangen lagt rigtigt ud på marken, men så kan de også bruge de samme data, når de kommer tilbage til samme mark senere. I det hele taget er det vigtigt, at man har folk, der brænder for det,« siger han.

Det skal læres

I starten var det primært hollændere, der ønskede nedfældning med udlægger, men nu er flertallet af kunderne danske brugere.

»Vi har skullet lære metoden, og nu er brugerne også ved at lære det. Det handler om at få fjernet de buske eller den knold, der ligger i vejen for slangen. En landmand har lagt et rør under vejen til slangen,« siger Kim Kold Kristiansen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle