For første gang er det lykkedes de italienske mælkeproducenter at holde sig inden for produktionskvoten.
Under overskriften »Quote latte: 19 milioni di euro di multe a Danimarca, Paesi Bassi e Cipro, che hanno superato le rispettive quote« omtales den skelsættende begivenhed udførligt på det italienske landbrugsministeriums hjemmeside og i ministeriets netop udkomne nyhedsbrev.
Overskriften henviser til, at Danmark (Danimarca), Holland (Paesi Bassi) og Cypern (Cipro) overskred deres mælkekvote i produktionsåret 2009/10, hvor den samlede mælkeproduktion i EU ellers var syv procent under den samlede produktionskvote.
Konsekvensen er en samlet superafgift til Danmark, Holland og Cypern på 19 mio. euro, heraf alene lidt mere end 13 mio. euro til Danmark, oplyser Søren Skafte, statskonsulent på den danske ambassade i Rom.
Øget hollandsk svineeksport
Den hollandske eksport af svinekød steg med hele syv procent i 1. halvår 2010. Men samtidig faldt den gennemsnitlige eksportpris med fire procent sammenlignet med samme periode sidste år.
Det er især den hollandske eksport ud af EU, der er steget kraftigt, med hele 18 procent. Eksporten er blandt andet øget til lande som Sydkorea, Den Demokratiske Republik Congo, Angola og Rusland.
Handlen med Rusland blev forstærket af en stærk efterspørgsel, mens handelen med Angola og Congo gælder billigere, frosne udskæringer.
Samtidig er eksporten til andre EU-lande steget med seks procent, primært til Tyskland.
I 1. halvår steg den hollandske produktion af svinekød med fem procent.
Flere sygdomme og skadedyr i Kina
En kombination af klimaændringer og nye dyrkningssystemer har gjort, at de kinesiske bønder har vanskeligere ved at kontrollere sygdomme og skadedyr.
Hvert år koster ukrudt, skadedyr og sygdomme det kinesiske landbrug et tab på knap 50 mia. kr., oplyser informationsportalen Chinese Plant Protection Network.
I nogle områder af landet er de tab nu større end tab forårsaget af katastrofer såsom oversvømmelser og tørke.
De kinesiske landmænd må kæmpe mod over 1.700 forskellige skadegørere i markerne. Heraf er der over 830 arter af insekter, 720 plantesygdomme, over 60 slags ukrudt. Dertil kommer mere end 20 forskellige gnavere.
Det er dog kun godt 100 af de skadegørere, der vil kunne fremkalde alvorlig skade.
Plantesygdomme og skadedyr medfører ifølge Agra Europe især tab i marker med korn, olieplanter og bomuld.