Nu jævnes jorden til majsen

Karl Nielsen har overstået såning af vårbyg og bygært og gør de første forberedelser til såning af majsen.

"De sidste 25 hektar med vårbyg til modenhed såede vi i fredags. Det er med udlæg af kløvergræs blanding 20, som giver en superkvalitet af halm til goldkøerne.

Netop goldkøerne er en lidt overset del af besætningen, men hvis nogle dyr skal forkæles lidt, så er det goldkøerne og kvierne. For de udgør jo selve fremtiden," siger Karl Nielsen.

Jævner af før-såbed

Med såningen af korn og ærter overstået ser Karl Nielsen frem til at holde lidt påskeferie fra Havbjerg. Den sidste gylle til majsen er ved at blive kørt ud, og pløjningen til majs skulle efter planen blive overstået i weekenden.

Derefter anlægges såbedet, først med tromle og slæbeplanke, hvorefter marken rettes af med enten rotorharven eller såsættet med hævede tude.

"Vi bruger rotorharven på den sværeste jord og såsættet på sandjorden, hvor rotorharven er for voldsom. Såsættet er bugseret, og man kan styre harvedybden meget nøjagtigt. Det er utrolig vigtigt, at marken er jævn, ensartet bearbejdet og løs i overfladen. Hvis vi går på kompromis med det, får vi aldrig en ordentlig majsmark," siger Karl Nielsen.

I de kommende to-tre uger får såbedet en gang om ugen en strigling i overfladen med CMN-striglen. Og derefter, når jorden er mindst 10 grader og vejudsigten god, kan majsen blive sået.

Tromler fugtig jord

De cirka 100 hektar med bygært med udlæg til modenhed eller ensilering blev sået færdig torsdag i sidste uge. På 25 hektar med grønært er planterne nu fire-fem centimeter og dermed snart klar til at blive tromlet, hvilket sker med en glat Dalbo-tromle med oprivertænder i overfladen

Marken har udlæg af blanding 45, og ukrudt i marken behøver man ikke tage sig af, idet afgrøden skal ensileres.

"Her bruger vi også tromlen for at få en jævn mark, så vi kan ensilere uden sten og jord. Men det er vigtigt, at vi gør det, når jorden er lidt fugtig. Hvis jorden er for tør, flytter vi bare jorden med tromlen, og det er bestemt ikke meningen," siger Karl Nielsen.

Også byggen med blanding 20 og arealerne med bygært bliver kørt over med tromlen, når afgrøden har en passende højde. I vårbyg uden udlæg er det også ved at være tid for den første strigling mod ukrudt.

Af vintersæd dyrker Karl Nielsen 23 hektar med sorten Vuka, der skulle være mere modstandsdygtig over for gulrust end de gamle sorter. Triticalen er kommet udmærket, bortset fra nogle lave pletter hvor der er isået vårbyg, og når der igen er regnvejr på vej, skal marken have anden omgang med gylle.

Snart græs nok

Ellers nærmer tiden sig for udbinding. I løbet af påsken skulle græsmarkerne med blanding 20 og 24 være klar til at tage imod køerne, anslår ejeren.

"Græsset har manglet varme, men det skulle jo komme nu. I løbet af den første uges tid æder køerne 7-8 FE pr. dag, og en uge senere henter de 10-12 FE om dagen. Det er godt og billigt foder, som vi supplerer med korn, majsensilage, lidt protein og første slæt ensilage fra sidste år," siger Karl Nielsen.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle