Ny bog: 30 års miljø-politik – en katastrofe!

Årsrapporterne over udledning har aldrig passet med målingerne i vandløb. Det viser, der er noget galt, mener forfatter til ny bog.

De fleste danskere vil nok forestille sig et helt andet indhold, når de ser en bog om miljø, end det, de kan læse i 30 års miljøpolitik – en katastrofe!. I bogen analyserer Bjarne Brønserud den danske miljøpolitik helt tilbage til midtfirserne, hvor døde hummere i Kattegat satte gang i vandmiljøplanerne, og han går hårdt til myndigheder og politikere.

»Fagligheden gik tabt omkring 1990, hvor landbrugsministeriets folk gjorde indsigelse mod miljøministeriets beregninger. Der var 100.000 ton N til forskel mellem ministeriernes beregninger, men Schlüterregeringen havde behov for at få det gjort færdig«, siger Bjarne Brønserud.

Han er ikke i tvivl om, at den faglighed, som miljøfolkene har henvist til gennem tiderne, halter.

»Årsrapporterne over udvaskningen har aldrig passet med målingerne i vandløb. Det viser, at man ikke har noget at have det i«, siger han.

Andre dagsordener

Bjarne Brønserud er landmand på Fyn, cand.oecon. fra 1975 og har en solid erfaring i landbruget, bådes som driftsøkonomikonsulent, landbrugslærer gennem mange år, ejendomskonsulent og selvstændig konsulent. I sin grønne ungdom har han såmænd forsket på Aarhus Universitet. Denne fortid er hans udgangspunkt for de analyser, hvor han konstaterer, at fagligheden blev tabt i et politisk miljø, hvor helt andre dagsordener end fødevareproduktion kom til at bestemme vilkårene i dansk landbrug. Det er den frustration, der har fået ham til at skrive bogen, hvor der er gået grundigt til værks med analyser og fakta, som belyser manipulationer og de mangelfulde konsekvensvurderinger.

Folketingets tidligere formand, landmand Chr. Mejdahl (V), har læst bogen og genkender mange af de forløb, bogen omtaler.

»Når målestokken flyttes i takt med, at landmanden næsten er i mål, så tabes pusten og modet. Kravene synes aldrig at ende«, siger han.

Bogen er på 204 sider, og det tunge stof blødes op med faktabokse, fotos, tabeller og skemaer, så læseren nemmere får adgang til en seriøs fremstilling af sammenhængen – eller mangel på samme – i dansk miljøpolitik.

Bogen er udgivet på Forlaget Himmerland og koster 395 kr.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle