Ny bog om Niels Anker Kofoed

’Det gik udmærket- Fra Knarregaard til Christiansborg’ udkommer på mandag.

I Niels Anker Kofoed har vi mistet en politiker, som evnede at spænde fra det helt lokale til det globale. I hans verden var der plads til såvel små sager på Bornholm som store visioner for Europa. Æret være hans minde«. Således de sidste ord fra statsminister Lars Løkke Rasmussens mindeord i forbindelse med Niels Anker Kofoeds død 6. maj 2018. Han blev 89 år. Blot 1 ½ døgn efter døde hans tro følgesvend gennem livet, hustruen Rita Høegh Kofoed, 87 år, og sammen blev de begravet – side om side – ved Ibsker Kirke 17. maj 2018.

For et halvt år siden ringede Niels Anker Kofoeds datter til journalist Jette Hvidtfeldt og spurgte, hvordan det gik med bogen. Jette Hvidtfeldt har i mange år arbejdet på Christiansborg og i Bruxelles for DR og har siden slutningen af 1970erne mødt og interviewet Niels Anker Kofoed mange gange. Et bogprojekt blev igangsat for mange år siden, men gik i sig selv, da Niels Anker Kofoed kom ud for en alvorlig ulykke i 2002. Helbredet blev aldrig det samme, og på det seneste var det for nedadgående. »Det haster«, sagde datteren Birthe, og bogprojektet blev genoptaget for fuld kraft, og nu udkommer bogen.

Fredag 15. juni holdes der bogreception på Folkemødet på Bornholm. Her vil tidligere minister Søren Pind holde tale om sin gamle læremester. Som 18-årig førte Søren Pind valgkamp for Niels Anker Kofoed, og da Kofoed igen var blevet valgt til Folketinget, blev den unge Søren Pind hans sekretær: - Man siger jo, at der ikke er nogen adelige på Bornholm. Men der var vist noget her, som Niels Anker havde overset. I hans rum tjente man. Jeg har også mødt ansatte på hans gård, og deres oplevelse var den samme. Niels Anker kaldte sig jo bonde. Så jeg har været kammertjener for en bonde, siger Søren Pind.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle