Ny bog: Sådan passer du kalve

Den hollandske dyrlæge, Jan Hulsen, har igen lavet en bog om kvæg. Denne gang handler det om kalvepasning, og bogen giver en masse gode råd med på vejen.

»Se på koen. Den fortæller dig selv, hvad der er galt!«

Det var budskabet, da den hollandske dyrlæge, Jan Hulsen, for en del år siden udgav sin første bog, Cow Signals.

Bogen blev en betydelig succes og grundlaget for den træning af andre dyrlæger, rådgivere og landmænd, som Jan Hulsen senere har specialiseret sig i. Det skete blandt andet, fordi Jan Hulsen var den første, der klart og tydeligt forklarede, hvordan man skal tolke koens opførsel og udseende - et særligt sprog der fortæller, om koen har det godt.

Nu er der kommet endnu en bog i rækken om kvægets signaler. Kalvesignaler, hedder den i den danske oversættelse, som netop er udkommet.

Oversættelsen står den hollandsk/danske rådgiver, Christien Bas, for. Det er også hende, der har oversat de øvrige bøger i serien.

Mest brugsanvisning

Der er født mange kalve og aflivet mange køer, siden Jan Hulsens første bog udkom.

Det præger bogen om kalvesignaler. Den indeholder slet ikke de revolutionerende oplysninger, som den første bog gjorde.

Forklaringen er sådan set enkel: Vores generelle viden om koens sprog er øget betydeligt de seneste ti år. Ikke mindst takket være Jan Hulsen.

Derfor er bogen om kalvesignaler i langt højere grad en lang række af handlingsanvisninger på, hvordan man passer kalve, og hvordan man skaber den bedst mulige kvie.

Det er langt fra noget dårligt udgangspunkt i et land, hvor kalvedødeligheden ligger på den forkerte side af 10 procent, og kælvningsalderen for kvier med fordel kunne være mindst to måneder lavere.

Grundig og brugbar

Der er tale om en grundig vejledning, som savner sit sidestykke på dansk.

Bogen tilføjer ikke ny viden, men den samler den eksisterende på en overskuelig måde.

I bogen spilles der især på at gøre opdrættet mere rationelt, hvilket er en genvej til bedre kalve og mere overskueligt arbejde. Plus for det. Bogen kan med fordel ligge i alle frokoststuer på bedrifter, hvor der er kalve.

Når det er sagt, kunne der være arbejdet mere med billeder, og de mange gode råd kunne med fordel være stillet mere overskueligt op.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle