Ny fabrik skræddersyr flydende gødning

Planteavlsrådgivnings-firmaet BJ-Agro er gået sammen med fynske Flex Fertilizer om at producere flydende gødning fra ny fabrik ved Holsted.

BJ-Agro og Flex Fertilizer vil på deres nye gødningsfabrik ved Holsted producere komplekse flydende gødninger, som blandt andet skal sælges til landbruget.

»Vores gødninger er ikke vandopløste salte men komplekse gødningsforbindelser. Det vil sige, at gødningen frigives over en længere periode,« forklarer Jan B. Pedersen, planteavlskonsulent hos BJ-Agro.

Han tilføjer, at gødningerne fra den nye fabrik dermed ikke er så disponerede for udvaskning og fordampning. Samtidig kan der produceres bladgødninger, der kan anvendes uden risiko for svidning af afgrøden.

700 forskellige opskriter

De flydende gødninger på fabrikken ved Holsted produceres ved bestilling.

»I princippet vil vi kunne lave mere end 700 forskellige gødninger, da vi blot blander urea, kaliumchlorid, svovlsyre, fosforsyre og andre næringsstoffer i de ønskede forhold. Vores mål er, at vi kan skræddersy de enkelte gødninger, så de passer i forhold til de enkelte afgrøders behov ude hos landmændene,« fortæller Jan B. Pedersen.

Han tilføjer, at de også er forberedt på at producere gødninger, der indeholder mikronæringsstoffer, da det især ved bladgødskning i løbet af vækstsæsonen kan være en fordel på marker, hvor der konstateres behov for at tilføre et eller flere mikronæringsstoffer.

Komplekse forbindelser

Når risikoen for udvaskning, fordampning og svidning af afgrøden er mindre ved brugen af Flex Fertilizer end ved brug af vandopløselige flydende gødninger, så skyldes det ifølge Jan B. Pedersen, at næringsstofferne i Flex Fertilizer er indkapslet i komplekse forbindelser.

»Næringsstofferne findes som ioner, der er negativt eller positivt ladet. Ved brug af almindelige gødninger vil de negativt ladede næringsstoffer følge vandets strømning i jorden og derved være disponeret for udvaskning. Det er ikke tilfældet i Flex Fertilizer, da de positivt og de negativt ladede ioner er koblet sammen og først spaltes fra hinanden, efter at gødningen er spredt,« forklarer Jan B. Pedersen.

Faktaboks

Flydende Flex Fertilz

  • Fleksible gødninger, der kan sammensættes efter behov.
  • Er pH-neutrale og giver ikke svidninger ved bladgødskning.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle