Ny indtægt: CO2-certifikater kan give 800 kr. pr. hektar

Fra næste år kan danske landmænd sælge CO2-certifikater for mellem 300 og 800 kr. pr. hektar.

En ny indtjeningsmulighed ligger bogstaveligt talt og venter lige foran fødderne på alle landmænd. Fra næste år kan værdien af tiltag som pløjefri dyrkning, efterafgrøder, snitning af halm og mindre brændstofforbrug sælges i form af CO2-certifikater.

Indtægterne kan blive på flere mia. kr., og samtidig bidrager tiltagene til et mere klimavenligt landbrug og dermed at nå de danske klimamål.

»I USA sælger landmænd allerede CO2-certifikater for milliarder af dollar og gavner samtidig klimaet. Det bliver nu også muligt for danske planteavlere gennem vores nye initiativ CommodiCarbon«, siger Ida Boesen fra Commoditrader.com.

Hun fortæller, at pilotprojekter på cirka 30.000 hektar viser, at der kan spares og lagres mellem 3 og 7 ton CO2 pr. hektar dyrket jord ved at ændre dyrkningsformen i retning af det, der går under navnet ’conservation agriculture’. Dyrkningen indebærer bl.a. ingen eller minimal jordbearbejdning og mange efterafgrøder.

Op mod 800 kr.

Med en salgspris på CO2, som hun konservativt sætter til 15 euro pr. ton, ligger der for en dansk planteavler en indtægt på mellem 330 og 770 kr. kr. pr. hektar alt efter jordtypen og omfanget af dyrkningstiltagene.

»Hvis man er villig til at gå over til eksempelvis pløjefri dyrkning, flere efterafgrøder, snitning af halm og mindre brug af gødning, kan man sælge den mængde CO2, som tiltagene sparer eller binder i jorden«, siger Ida Boesen.

For at få den nødvendige viden og erfaring for landmanden har Commoditrader indgået samarbejde med planteavlskonsulenter fra rådgivningsselskabet Agrovi og er i dialog med andre landbrugsforeninger om samarbejde. Samtidig er de ved at indgå aftaler med en af verdens største virksomheder inden for certificering og med en af Danmarks førende virksomheder inden for handel med CO2-certifikater.

»Vi er godt klar over, at der ind imellem har været kritik af de CO2-certifikater, som nogle virksomheder har solgt. Derfor sikrer vi os så godt som overhovedet muligt ved at samarbejde med seriøse og kendte partnere«, siger Ida Boesen, der bl.a. ser olieselskaber, bilfabrikker og tøjproducenter som nogle af de mulige store købere af CO2-certifikater fra landbruget.

På landbruget Klitgaard Agro ved Dronninglund har Michael Bundgaard i mere end 20 år arbejdet målrettet med at reducere jordbehandlingen. I de seneste år har han arbejdet med conservation agriculture, der sparer og binder CO2, og han dyrker nu 80 procent af landbrugets 2.000 hektar efter metoden.

»I gennemsnit høster vi de samme udbytter eller lidt mere end før, og vi har fået mindre udsving i udbytterne og dermed en større robusthed i økonomien«, siger Michael Bundgaard.

Varmer om hjertet

Han glæder sig over muligheden for at sælge CO2-certifikater, da de kan være med til at skubbe på udviklingen mod mindre jordbearbejdning, flere efterafgrøder, større frugtbarhed og mere dyreliv.

»Vi har fået en ekstrem biodiversitet i markerne efter omlægningen. Jeg bliver helt varm om hjertet, når jeg ser, det vrimler med insekter, regnorme, lærker og andre dyr efter overgangen til conservation agriculture«, siger Michael Bundgaard.

I første omgang kan han dog ikke selv sælge den CO2-besparelse, han har opnået, fordi der er tale om gamle tiltag, og en certificering baseres på nye tiltag.

»Vi ønsker selvfølgelig ikke at skabe et incitament til, at landmænd går ud og pløjer deres marker op for at være med i certificeringsordningen. Derfor arbejder vi på en alternativ mulighed, hvor man får støtte til at vedligeholde initiativer, man allerede har taget«, siger Ida Boesen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle