Ny kontrol giver landmand ro i maven: »Jeg var klar til at gå til ministeren«

Kontrollen af minivådområder bliver ændret efter at have medført frygt i landbruget. Landmand og Seges jubler over ændringen.

Det våde efterår har sat sit præg på de bakkede og nu mudrede marker omkring minkavler Peter Hindbos nye minivådområde. Selv om han gik i gang med at grave, lige inden regnen kom, er dybe hjulspor ved den lille nye sø halvfyldt af vand.

Det ligger perfekt, minivådområdet, i den lille dal med et kommende naturareal på den ene side og markareal med lidt efterladte træer i kanten på den anden side. Det er ikke underligt, Peter Hindbo er glad for sit minivådområde.

Og selv om han endnu ikke har fået det endelig godkendt hos Landbrugsstyrelsen, er han rolig, fordi styrelsen nu har ændret formen på den kontrol, der er blevet kritiseret hårdt af landbruget.

»Jeg har hele tiden tænkt, at de her regler var så tåbelige, at de selvfølgelig bliver ændret. Der er jo brug for minivådområder, så det er dejligt, at det nu er blevet lavet om«, lyder det fra landmanden, som i mudderet allerede har opsat et par bænke i, hvad der måske allerede til sommer bliver en lille perle af natur omkring den lille sø.

Viljefast landmand

Ikke alle har haft samme tro som Peter Hindbo.

Siden problemerne med kontrollen af de første minivådområder så dagens lys, har frygten spredt sig blandt landmænd med drømme eller konkrete planer om et minivådområde.

Kritikken gik på, at kontrollen var rigid, og gav i øvrigt kun ét forsøg, hvilket potentielt kunne tage tilskuddet fra mange af de nye minivådområder. Den frygt satte en prop i hele systemet, men altså ikke hos Peter Hindbo.

»Jeg vidste, at politikerne gerne vil have, at vi laver minivådområder, og det er vigtigt for både landmænd og miljø. Derfor ville jeg også gå hele vejen, hvis der skulle opstå problemer. Om jeg så skulle gå til ministeren, ville jeg gøre det«, siger landmanden, som kun havde en betinget tilsagn i hånden, da han gik i gang med at grave.

Ny tilgang

Men selv om Peter Hindbo i situationen tog en noget større chance, end Seges umiddelbart anbefaler, bar det frugt for landmanden. Det endelige tilsagn kom et par dage inde i gravearbejdet, og hvad der er endnu vigtigere for Peter Hindbo og alle andre, der gerne vil lave minivådområder, har styrelsen valgt at ændre sin tilgang med kontrollen til det meget bedre.

Det forklarer specialkonsulent i Seges Simon Bjorholm.

»Det her er virkelig godt og ændrer rigtig meget. Ændringen fjerner den store usikkerhed og uvished, som har bremset tingene i de sidste tre måneder. Man skal stadig være omhyggelig og bygge sit minivådområde korrekt, men vi kan sætte streg over alle de væsentligste ting på vores liste over, hvad der før ikke fungerede i forbindelse med kontrollen«, siger han.

»Det fungerer«

Kort og godt bliver det nemlig muligt selv at indsende dokumentation for, at minivådområdet lever op til kravene. Dokumentation, som vel og mærke bliver lavet med det samme, minivådområdet står færdigt, og ikke efter tre måneder, når vind og vejr kan have ændret dets dimensioner.

»Det giver lidt mere ro i maven, selv om jeg måske ikke er den, der har været mest nervøs«, siger landmand Peter Hindbo, der selv har fået en landinspektør til at stå for opmåling og kontrol af minivådområdet:

»Samarbejdet med landinspektøren fungerer godt i praksis, og jeg har været meget tilfreds«.

Simon Bjorholm bakker rosen op:

»Nu er vi der, hvor det i hvert fald ikke er tilskudsordningen, der skal stå i vejen for at lave minivådområder. Men det kommer også i sidste øjeblik«, siger han og henviser til, at næste ansøgningsrunde sandsynligvis åbner i starten af 2020.

Mod nye projekter

Peter Hindbo regner med, at han i starten af året kan melde sit minivådområde klar og dermed anmode om at få udbetalt sit tilskud.

Han er dog allerede begyndt at se frem mod nye projekter.

»Jeg har bedt Aksel (Ravn, oplandskonsulent, red.) om at se på to steder mere, for at se om vi kan lave minivådområder der«, siger han.

Faktaboks

Minivådområdet:

  • Peter Hindbos minivådområde er 4.000 kvm stort og har kostet 250.000 kr. 
  • Han har selv gravet det med rådgivning fra Kolding Herreds Landbrugsforening og Geopartner Landinspektører. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle