Ny kvægrace på Landsskuet 2018

Den amerikanske Texas Longhorn debutterer med en ko og kalv.

Den amerikanske kvægrace, Texas Longhorn, gør sin debut på Landsskuet. Kvægavler Peter Bötschi er en ud af tre danskere, der holder den langhornede kødkvægrace herhjemme, og nu har de danske kvægholdere besluttet at vise racens kvaliteter frem offentligt.

»Det er et fællesprojekt for os alle tre. Det er kun mig, der tager dyr med til landsskuet i år, men de andre avlere kommer også med til skuet«, fortæller Peter Bötschi, der holder dyrene sammen med sin kone Elna.

Til Landsskuet tager de en ko og en kalv med, som de håber kan give gæsterne en bedre fornemmelse af, hvad racen kan tilbyde.

»Vi vil skabe mere opmærksomhed omkring Texas Longhorn. Vi vil vise, hvor nemme de er at passe og, at de er flotte på en anden måde end for eksempel Angus. Vi håber selvfølgelig, at nogle får lyst til at udbrede racen mere herhjemme«, siger Elna Bötschi

Et stykke af USA

Peter og Elna Bötschi har tidligere arbejdet på at starte mælkeproduktion op i USA. Efter mange rejser over Atlanten besluttede de sig for at blive i Danmark, men Peter især havde forelsket sig i landets dyr.

»Jeg blev vild med racen, mens vi var i Texas, og så er det blevet en god måde at have lidt af Amerika med herhjemme, når vi ikke flytter derover«, fortæller han.

Han tilføjer, at livet i Texas også har gjort Texas Longhorn ekstremt standhaftige over for vejrforhold.

»I Texas kan du have sol og 15 grader om dagen, og i løbet af få timer kan det slå over i snestorm og blive minus 10 grader. Longhorn racen er vant til det, og i et land som Danmark kan de gå ude hele året«, siger Peter Bötschi.

Fra dyr til dyrere

Der er meget få dyr af racen herhjemme endnu, og det kræver også en vis investering at avle, og de levende dyr kan ikke importeres hjem fra USA.

”En god ko koster omkring 40.000 kr., men i USA kan de komme op at koste langt mere. Der går konkurrence og prestige i at finde dyr med de længste horn, og den dyreste tyr til dato blev købt for 2,4 mio. kr. i 2017”, fortæller Peter Bötschi og forklarer, at der er tale om et helt ekstremt tilfælde.

Sundt kød

Racens særprægede udseende og håndterbarhed er ikke det eneste salgsargument, avlerne kan støtte sig op ad, når de er ambassadører for Texas Longhorn. Kødet fra slagtekvæget er også ekstraordinært sundt i forhold til mange andre typer kød. Det påviser en undersøgelse fra Texas A&M University.

»Kødet er magert og indeholder mange Omega 3 fedtsyrer ligesom fisk. Fedtprocenten er så lav, at der er færre kalorier i kødet fra Texas Longhorn, end der er i det meste kyllingekød«, fortæller Elna Bötschi.

Undersøgelsen fra USA viser også, at mængden af kolesterol er minimal i forhold til andre kødtyper.

Faktaboks

Texas Longhorn

  • Racen stammer oprindelig fra Spanien, hvor den startede som en hybrid mellem indisk og europæisk kvæg.
  • Den blev bragt til Caribien af Christopher Columbus i 1493 og senere til resten af Amerika af spanierne.
  • Racen, man ser i dag, blev skabt flere hundrede år senere af nybyggere i Texas, som blandede deres eget kvæg med det amerikanske.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle