Ny nedfælder skal give majsen ekstra starthjælp

Førstehåndsindtrykket var ganske lovende, da Samson fornylig viste sin nye allround-nedfælder frem til placering af gylle.

Teknikken med at placere en gyllestreng så præcist, at den helt eller delvist kan erstatte startgødning til majsen, er en krævende opgave.

Eksisterende placeringsteknik er enten udviklet til stribedyrkning eller har fortrinsvis kørt på ensartede og flade marker.

Den nye nedfælder er udviklet til at kunne arbejde i pløjet jord, i dybdeharvet jord, uensartet jord og kuperet jord og placere gylle nok til fuldgødskning af majs.

Derfor har der især været fokus på tre elementer i udviklingen: Dybdestyring, tandudformning og såspor.

Præcis dybdestyring

Til dybdestyringen er prototypen udstyret med en profileret rørpakkervalse til individuel dybdestyring i hver række, som efterlader en lille kam over hver række. Kammen pakkes af såmaskinen under såningen og giver en visuel identifikation af hver række. Andre typer pakkere overvejes, men den profilerede rørpakkervalse har vist sig bredt egnet under de hidtidige test i det meste af Jylland.

Selve nedfælderen arbejder i hydraulikkens flydestilling med trykudligning på tværs af de otte rækker.

Hver nedfældertand er udstyret udstyret med et 170 mm bredt vingeskær med to tilløb af gylle. Det har to fordele. For det første laver skæret plads til at placere op til 80 ton gylle/hektar ifølge Samsons foreløbige erfaringer. For det andet placeres gyllen i et 170 mm bredt bånd, hvilket gør systemet mindre følsomt for mindre unøjagtigheder under såarbejdet.

Stjerneruller renser såsporet for afgrøderester i dybdeharvede systemer og sørger desuden for, at der kastes jord ind i rørpakkervalsen til kammen.

Let at køre med

»Vores første erfaringer fra de landmænd og maskinstationer, som prototypen har kørt ved, er, at den er relativt alsidig og let at køre med. Det sidste har været vigtig for os i udviklingsarbejdet, fordi vi ved, at maskinerne skal være lette at køre med, også selv om de laver præcisionsarbejde«, forklarer produktchef Niels Haubjerg, Samson Agro.

Nedfælderen og den majs, der er sået efter den, vises frem på Grovfoderekskursionen 15. juni hos mælkeproducent Mads Stokholm Pedersen ved Ribe.

Den nye nedfælder er udviklet i samarbejde mellem Samson, Seges, Aarhus Universitet, DM&E og Varde Maskinstation i et treårigt GUDP-projekt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle