Ny plantefars storhitter: Jagter nu danske råvarer

Få uger efter lanceringen har efterspørgslen krævet en næsten tredobling af produktionen. Virksomheden bag plantefarsen bruger udenlandske råvarer, men er på jagt efter danske.

Tusindvis af kunder er i de seneste uger blevet mødt af tomme kølediske, når de har været på jagt efter det omdiskuterede plantefars Naturli’ Hakket, som blev lanceret i Dansk Supermarkeds over 600 butikker lige efter årsskiftet.

Plantefarsen er baseret på soja og hvedeprotein og produceres i Danmark, men af udenlandske råvarer. Men står det til Henrik Lund, adm. direktør for Naturli’ Foods, der producerer plantefarsen, skal det gerne være råvarer fra danske landmænd, der ligger i de mange pakker i køledisken.

»Det er vores varmeste ønske, at vi kan lave det her med danske råvarer. Proteinindholdet skal være højt, og derfor bruger vi soja, som jo desværre ikke har de bedste dyrkningsforhold herhjemme. Men hvis vi kan finde en anden proteinrig afgrøde, der kan dyrkes i Danmark, vil vi naturligvis foretrække det. Vi mener, at boomet for Naturli’ Hakket vil kunne og bør have en positiv afsmittende effekt på danske landmænd, som producerer afgrøder«, siger Henrik Lund.

Han fortæller, at Naturli Foods netop nu er ved at samarbejde med landbrugets organisationer om netop den del, men han vil dog ikke sætte navn på.

»Men jeg kan da sige, at vi eksempelvis er vilde med havre, meget gerne økologisk, og, at vi studerer den nøje«.

Rivende efterspørgsel

Naturli’ Hakket er så at sige blevet revet ned fra hylderne, og det har fået detailgiganten og Naturli’ Foods til næsten at tredoble produktionen godt et par uger efter lanceringen.

»Efterspørgslen har været helt vild, og det er gået over al forventning - både i forhold til Dansk Supermarkeds estimater og vores egne. Det er uheldigt, at mange kunder er gået forgæves, men nu har vi udvidet kapaciteten i stor stil og tæt på tredoblet produktionen«, siger Henrik Lund.

Ikke kun for veganere

De plantebaserede produkter har været heftigt omtalt i medier i løbet af sidste år, men Christian Toft, indkøbschef for kød og fjerkræ i Dansk Supermarked, mener ikke, at den store efterspørgsel skyldes den massive medieomtale.

»Allerede i begyndelsen af sidste år kiggede vi efter plantebaserede muligheder, så vi mener i bund og grund, at vi har gjort vores hjemmearbejde og, at den store efterspørgsel varer ved«, siger Christian Toft.

Han fortæller, at kundegruppen langt fra bare tegner sig for veganere og såkaldte flexitarer.

»Vi har ikke valgt at fokusere på enkelte kundegrupper, og vi kan se, at det er alle typer af kunder, der tager plantefarsen til sig. Det er et alternativ til de kunder, som gerne vil have en kødfri dag«, siger han.

Mejeriprodukter i vækst

Ifølge en analyse fra det anerkendte amerikanske analysebureau Nielsen, blev der langet 8,1 pct. flere plantebaserede produkter over disken i USA sidste år i forhold til året forinden, og det samlede salg alene i USA sneg sig op på over 19 mia. kr.

Især spås mejeriprodukterne en stor vækst i de kommende år, men det får ikke Arla til at kaste sig ud i nye eksperimenter.

»Selvfølgelig har vi noteret os, at de plantebaserede produkter har vind i sejlene, men det er jo en forholdsvis lille base i forhold til overordnede mejeriprodukter. Så nej, vi lancerer ikke en plantebaseret drik inden længe, men vi kigger naturligvis hele tiden på, hvordan vi kan innovere og dække forbrugernes behov gennem økologi og laktosefri produkter«, siger Jakob Bernhard Knudsen, dansk landedirektør hos Arla.

Faktaboks

Baggrund: Forstå plantefarsen på 10 sekunder

  • Plantefarsen består bl.a. af en væsentlig mængde soja, hvedeprotein, kokosolie, Karl Johan svampe, tomater og mandler. 
  • Farsen er lavet til både at ligne, føles og opføre sig så meget som muligt som almindeligt hakket oksekød.
  • Naturli Foods har til huse hos Agro Food Park i Skejby, Aarhus, og producerer plantefarsen på en fabrik i Varde ved Skovlunde. 
  • Naturli’ Hakket er prissat til 25 kr. for en bakke, svarende nogenlunde til det samme som en pakke hakket oksekød og findes i kølemontren ved siden af oksekødet. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle