Ny spiller på sjællandsk kornmarked

Lantmännen Agro Bizz lejer lager på havnen i Korsør for at kunne bruge større skibe til transport af korn til bl.a. Sverige.

Handelsfirmaet Lantmännen Agro Bizz har for få dage siden taget lagerbygninger i brug på havnen i Korsør. Det sker med henblik på at effektivisere sin eksport af korn fra sjællandske landmænd, oplyser Thomas Lundgren, der er daglig leder og medejer af firmaet.

»Det handler om foderhvede, som der er overskud af på Sjælland og underskud af til foderfabrikkerne i Sverige, fordi man dyrker meget brødhvede. Et andet formål er forsyning til fabrikken Agroetanol, der omsætter cirka 600.000 ton korn om året. Men vi eksporterer også både hvede og maltbyg til det øvrige Europa,« siger Thomas Lundgren.

»Der ligger generelt et uudnyttet potentiale på eksport af især foderhvede og maltbyg.«

Eksport vil vokse

Firmaets eksport til Sverige tog fart sidste år, efter at Lantmännen havde købt Agro Bizz. I alt 15 skibe på 2.000-4.000 ton blev sendt af sted fra forskellige havne, men ifølge Thomas Lundgren vil eksporten vokse betydeligt i år.

»Fordelen ved at få bygninger på havnen består i, at vi kan opbygge et lager. Dermed kan vi fylde større skibe, end når kornet skal lastes direkte fra lastbil i skib. Men der vil også blive sendt ladninger af sted fra andre havne, eksempelvis fra Lolland,« siger lederen.

Lageret i Korsør har ingen tørrefaciliteter. Eventuel tørring af kornet skal ske efter ankomst hos køberen.

Ifølge Thomas Lundgren kan Lantmännen Agro Bizz lokke kornsælgerne med en kornpris, der ligger i top, og en enkel afregningsform, hvor der eksempelvis ikke tages gebyr for analyse.

»Vi er stadig et lille firma, der har mulighed for fleksibilitet og individuelle løsninger. Desuden springer man typisk et transportled over ved at handle med os,« siger han.

Øget konkurrence velkommen

En forøget konkurrence om at købe overskudskornet fra Sjælland er bestemt velkommen, vurderer planteavlskonsulent Ole Schou, Gefion.

»Broafgiften over Storebælt danner en barriere for afsætning af foderkorn til Jylland. Hvis man kan åbne en stærk kanal for korn til den østlige side, vil det være godt. Og der er faktisk sket et skred i retning af, at flere og flere landmænd er mere tilbøjelige til at handle med de mindre firmaer i branchen.«

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle