Ny stald med 1.100 løse søer over alt

Soanlæg til 1.100 søer indrettes med farestald, hvor soen kan være løsgående.

Da gravemaskinerne forleden indledte arbejdet på en mark i Gosmar ved Odder, blev første skridt taget til det, der ifølge entreprenøren, Niels Willumsen, Kjargaard Byg, må blive det største barmarksprojekt i 2013.

I hvert fald målt på kvadratmeter.

Et 9.300 kvadratmeter stort soanlæg på et 2,5 hektar stort byggefelt er, hvad Jens og Allan Gammelgaard – far og søn, og siden 2009 tilsammen I/S Gammelgaard – er gået i gang med at opføre.

Et anlæg til 1.100 søer med produktion af 25.000 smågrise til 30 kg og 10.000 til syv kg. Produktionen i I/S Gammelgaard omfatter i dag 430 søer og produktion af 19.000 slagtesvin på i alt fire ejendomme. Med det nye anlæg kommer slagtesvineproduktionen op på 25.000 slagtesvin i alt.

»Vi bliver dermed sælgere frem for købere af smågrise,« forklarer Jens Gammelgaard.

Fremtidssikret

Den nye stald indrettes naturligvis til løsgående drægtige søer, og der bliver også løsdrift i løbeafdelingen, da det skal være UK-produktion. Men det er ikke det hele.

»Der bliver også løsgående søer i farestalden, der indrettes med Jydens SWAP-stier,« fortæller Allan Gammelgaard.

»Det er vi selvfølgelig spændt på, for det er en helt anden måde at passe grise på, men det har egentlig ikke været til overvejelse, at det ikke skulle være sådan. Det handler om, at når vi laver et sådant anlæg, så skal det også være fremtidssikret og ikke rammes af en ny lov i løbet af nogle år. Vi vil være så meget på forkant, som vi kan være,« siger han.

»Men jeg håber da, at slagterierne kan finde et attraktivt marked for grise produceret på den måde, for det bliver en voldsom dyr farestald. Dyrere fordi den er større, og fordi inventaret er næsten dobbelt så dyrt som til en traditionel faresti,« siger han.

Drægtighedsafdelingen indrettes med vådfodring i langkrybber og søerne i små, stabile grupper, og det er så til gengæld for at spare inventar i forhold til en indretning med en boks pr. so.

Drægtighedsstalden bliver forberedt til luftrensning, og ud over det miljøvenlige tænkes der også meget i energirigtige løsninger. Det er blandt andet gyllekøling, der bruges til opvarmning, lavenergi-ventilation og LED-belysning i løbe- og drægtighedsafdelingen.

På sigt kommer der også biogasanlæg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle