Ny type minivådområde fylder kun en fjerdedel

En bioreaktor med træflis fjerner kvælstoffet langt mere effektivt fra drænvand og er anerkendt af myndighederne.

Det lyder næsten science fiction-agtigt at sige, at man har en reaktor i sin mark. Men en bioreaktor med træflis er bare et mere sigende ord for et minivådområde med matricefilter, som myndighederne ynder at kalde det. Et nyt kvælstofvirkemiddel, der sammen med almindelige minivådområder skal være med til at reducere udledningen af kvælstof fra Landbruget til kystvandene.

Et almindeligt minivådområde består af et par bassiner. I et minivådområde med matricefilter er bassinet fyldt med træflis. Det betyder, at man kan nøjes med 25 procent af pladsen og endda opnå betydeligt bedre effekt, påpeger Finn Plauborg, seniorforsker ved Aarhus Universitet.

»Det er mikroorganismer på træflisen, som øger omsætningen af kvælstof, og derfor kan man nøjes med mindre plads«, siger han.

Mere effektivt

Aarhus Universitet har set på effektiviteten gennem flere år, og hans vurdering er, at mens et almindeligt minivådområde reducerer kvælstof i vandet med 20 til 30 procent, ligger effekten i en bioreaktor med træflis på 40 til 60 procent«.

»I sidste ende handler det om, hvad det koster i kr. pr. kg N at fjerne det, og beregninger fra Københavns Universitet tyder på, det er 50 til 80 kr.«, siger han.

Finn Plauborg forventer, at minivådområder med filtermatrice kan blive endnu mere effektive og måske også billigere pr. kg N. Aarhus Universitet har indledt et samarbejde med Novozymes, der kan være med til at finde mere effektive mikroorganismer til anlæggene.

»Vi vil gerne finde nogle, der er mere effektive under kolde forhold, for effekten er ikke så høj i vinterhalvåret, hvor der tabes mest kvælstof fra rodzonen til drænene«, siger han.

Lars Hvidtfeldt, viceformand for Landbrug & Fødevarer, glæder sig over, at myndighederne nu har godkendt endnu et virkemiddel og sat 20 mio. kr. af, så det også kan komme ud og samle erfaringer i praktisk landbrug.

»Det er positivt, at vi har det virkemiddel med nu. Paletten af virkemidler skal være større og større, for det er helt forskelligt fra sted til sted, hvad der egner sig«, siger han.

Interessant fremtid

Christian Jacobsen er en af de landmænd, der har fået etableret en bioreaktor med træflis.

»Man siger hele tiden, at vi landmænd sviner sådan, så jeg vil gerne se, om det passer, og det er jo også fint, hvis anlægget reducerer udledningen«, siger han.

I dag er det ikke et personligt virkemiddel. Det bidrager til at mindske udledningen for det samlede vandopland. Men Christian Jacobsen ser også perspektiver i en gang i fremtiden at kunne bruge det målrettet på bedriften.

»Det vil være meget interessant, hvis man kan få lov at gøde lidt mere eller måske undvære nogle efterafgrøder, når man har sådan et anlæg«, filosoferer han.

Faktaboks

Landbrugspakken fører til andre krav

  • Landbrugsstyrelsen har godtkendt minivådområder med filtermatricer som kvælstofvirkemiddel i 2019.
  • Der er afsat 20 mio. kr. til disse ud af den samlede pulje til minivådområder på 115 mio. kr. Det giver mulighed for 20 til 25 minivådområder med filtermatricer i 2019.
  • Landbruget skal reducere udledningen af kvælstof med 6.000 ton årlig i 2021 og 13.000 til 2027.
  • Minivådområder skal reducere udledningen med 902 ton fra 2021.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle