Ny uddannelse til klovbeskærer

Ny uddannelse af klovbeskærere bygger på både teori og praksis.

En klovbeskærer er da uddannet - eller er han ikke?

Faktisk er svaret ofte nej på det ellers ret logiske spørgsmål, men det bliver der nu lavet om på med en ny uddannelse, der starter den 2. marts. Lægård Landbrugsskole lægger lokaler til, fortæller dyrlæge Nynne Capion, det biovidenskabelige fakultet, Københavns Universitet, der har været med til at tilrettelægge uddannelsens indhold.

"Nu håber jeg at der bliver lagt op til at klovbeskærere kan blive certificeret i forbindelse med arbejdet omkring Lov om hold af Kvæg," siger Nynne Capion. Også Klovbeskærerforeningen har medvirket ved tilrettelæggelsen af kurset, der kommer til at bestå af både en praktisk og teoretisk del.

Undervisningsministeriet har godkendt uddannelsen.

I første omgang er der 25 tilmeldte til uddannelsen - faktisk dobbelt så mange, som man regner med at uddanne hvert år fremover.

Stiller diagnoser

For både landmænd, dyrlæger - og forskere - er det af afgørende betydning, at klovbeskærerne er i stand til at stille de rigtige diagnoser, når ko-klove beskæres og behandles.

Det er blandt andet klovbeskærernes indberetninger, som fremtidige tiltag skal bygge på, når man skal bekæmpe de klovsygdomme, der er blevet en voldsom svøbe for landbruget, understreger Nynne Capion.

Hun er den, der har forsket mest i klovsygdomme - navnlig Digital Dermatitis - i Danmark.

Opfordrer til praktik

Valget af Lægård Landbrugsskole som samarbejdspartner skyldes ønsket om at uddannelsen skal finde sted på en skole, hvor der er en kvægbesætning.

En stor del af den praktiske uddannelse sker dog på ben af dyr fra slagteriet i Holstebro. Her er der også gode muligheder for at studere forskellige klovsygdomme på tæt hold.

I første omgang er eleverne på skole i tre uger. Derefter er der en pause på tre uger, hvor man kraftigt opfordrer eleverne til at komme i praktik inden uddannelsen afsluttes med yderligere tre ugers

skoleophold.

"Men eleverne er i praktik perioden nødt til at komme ud i besætninger, hvor der skal beskæres mindst 100 køer om dagen for at de kan få erfaring og ende med at anse sig som færdiguddannede klovbeskærere," understreger Nynne Capion.

worsoe@landbrugsavisen.dk

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle