Ny velfærdsstald og 1.000 flere køer

Jørn Kjær Madsen planlægger at bygge en ny stald til højdrægtige og nykælvede køer. Hertil kommer en udvidelse med ca. 1.000 køer.

Indretningen er clearet med amerikanske forskere, og den første skitse ligger klar i skuffen hos Jørn Kjær Madsen, Rønhave Aps ved Bramming.

Med tilsagn om støtte via Moderniseringsstøtteordningen 2018 håber han på at kunne realisere et projekt, hvor det centrale element er stalde til højdrægtige og nykælvede køer. I USA vil man kalde det et transition-center, fordi det rummer køer i overgang fra en laktation til den næste. Og det er netop i overgangsperioden, at køerne er mest pressede.

Derfor vil Jørn Kjær Madsen efter at have set lignende anlæg i USA i efteråret indrette stalde med små bokse, hvor køerne følges ad i små, overskuelige hold. Når køerne ikke blandes med andre køer hele tiden, minimeres risikoen for rangordenskampe.

»Tiden før og efter kælvning kan sætte meget dybe spor i køernes sundhed og produktivitet, så vi vil tage flest mulige hensyn til dem«, fortæller Jørn Kjær Madsen.

Besætningen øges

Der kælver 300 køer hver måned på Rønhave, og derfor er der behov for næsten 900 pladser i de nye velfærdsstalde.

Jørn Kjær Madsen har samlet set fået tilskud til 1.252 nye pladser og vil i forbindelse med byggeriet udvide fra 3.600 til 4.600 køer.

»Vi kommer ikke til at lukke anlæg, så i projektet ligger der også en betydelig udvidelse«, fortæller han.

Miljøtilladelsen til projektet gælder i seks år. Finansieringen er ikke endeligt på plads, men Jørn Kjær Madsen håber, at han med tilsagn om støtte til 20 pct. af projektet får finansieringen på plads.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle